Suriye’de bilanço ağır

Suriye’de yönetime karşı isyanlar 6 yıl önce başladı. Ülkede yaşananlar bugün insanlık krizi boyutuna ulaştı.

Suriye’de bilanço ağır

Bölge ülkeleri ve Avrupa soruna çözüm bulmaya çalışırken, çatışmalarda 400 binden fazla kişinin öldüğü belirtildi. 22 milyon nüfuslu ülkenin yarısı evlerinden ayrılırken, 4 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğu ifade edildi.  Yaklaşık 5 milyon insan ise topraklarını terk etmek zorunda kaldı ve komşu ülkelere kaçtı.

Türkiye, 2,7 milyon, Lübnan 1 milyondan fazla ve Ürdün 650 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık bir milyon kişi de Avrupa’ya sığınma talebinde bulundu. Türkiye’nin mülteciler için harcadığı rakam ise tam 25 milyar dolar. Mültecilerin dörtte üçü kadın ve çocuk. 2016 yılında en az 652 çocuk öldürüldü. En az 850 çocuk da savaşçı olmaları için kaçırıldı. Ancak Unicef bu rakamların daha yüksek olabileceğini söyledi. Ülkedeki iç savaşta sadece geçtiğimiz yıl en az 340 hastane hedef alındı. Yaklaşık bir milyon kişi Suriye’de kuşatılmış bölgelerde sıkışıp kaldı. Hiçbir yardımın ulaştırılamadığı yerlerde açlık ve kıtlık en büyük sorun. 2016’nın sonunda Halep’te yaklaşık 600 bin kişi su kaynaklarından mahrum bırakıldı.

Bu arada ülkedeki savaşın sona erdirilmesi çalışmaları Kazakistan’ın başkenti Astana’da devam ederkin dün Şam’daki Adalet Sarayın’a düzenlenen çifte intihar saldırısında tam 25 kişi yaşamını yitirdi. Hamidiye bölgesinde gerçekleşen olayda çok sayıda kişi de yaralandı. Görgü tanıkları saldırganın üzerinde bulunan düzeneği binaya girerken polis tarafından durdurulmak istendiği sırada patlattığını açıkladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X