‘Suriye’de biz de varız’

Moskova’daki üçlü zirvede, ABD ve ortaklarına yer verilmeyişine Washington’dan tepki geldi. Beyaz Saray yönetimi ‘ABD, Suriye’de kenara atılmadı, hala Suriye’deki sürecin bir parçası’ açıklamasını yaptı.

‘Suriye’de biz de varız’

Rusya’nın Suriye’de önlenemeyen inisiyatifi ile beraber bir de Halep’teki sivillerin tahliyesinden ateşkese kadar kritik konuların ele alındığı Moskova’daki üçlü zirveye yönelik ABD’nin tepkisi gecikmedi. 

Rusya, Türkiye, İran dışışleri ve savunma bakanlarının da katıldığı toplantıya yönelik açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ‘ABD’nin görüşmeye davet edilmeyerek dışarıda tutulduğunu biliyoruz. Ancak ABD, Suriye’de kenara atılmadı, hala Suriye’deki sürecin bir parçası’ dedi.

​Basın toplantısında konuşan Kirby, Moskova’daki toplantıdan bir yol haritası çıkıp çıkmadığını anlamak için çok erken olduğunu söyledi. ABD’nin Ortadoğu’da hala etkin bir ülke olduğunu belirten Kirby, ‘ABD, Suriye’nin geleceğine dair çözüm arayışlarına devam edecek’ dedi. John Kirby, özellikle Türkiye’nin ABD’nin Suriye’deki rolüne ihtiyaç duyabileceğini ifade etti.

GÜLEN İDDİASI GÜLÜNÇ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastın ardından ülkesinin  ve Fethullah Gülen bağlantılı suçlamaların ortaya atılmasından da rahatsızlık duyduklarını ve bunu Türk yetkililere ilettiğini açıkladı.

Kirby, ABD’nin suikastla ilişkilendirilmesini ‘gülünç ve saçma’ olarak nitelendirirken bu tür söylemlerin kesinlikle yanlış ve hiçbir temeli olmadığını belirtti.  Konunun Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinde gündeme getirildiğini ifade eden Kirby, ‘Dışişleri Bakanımız Kerry, Fethullah Gülen ABD’de yaşıyor diye, ABD’nin gizli ya da açıktan korkunç suikasta karıştığı ya da destek verdiği yönünde Türkiye’de kullanılan söylemlerle ilgili kaygıları, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na iletti’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X