Suriye’de Menbic operasyonu başladı

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Menbic’i ele geçirmek için operasyon başlattı.

Suriye’de Menbic operasyonu başladı

Reuters’ın haberine göre, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, operasyona katılan muhaliflerin büyük bölümünü, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye mensup militanların oluşturduğunu belirtti. Reuters, bu açıklamanın, operasyona katılımın büyük oranda Suriyeli Araplardan olacağını söyleyen ABD’li yetkililerin ifadesiyle çeliştiğini bildirdi. ABD’li yetkililer, söz konusu güçlerin 5 ya da 6’da birinin YPG’li olacağını ifade etmişti.

ABD’Lİ ASKERLER KARADAN DA DESTEK VERECEK

ABD’li bir ordu yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, operasyonun tamamlanması haftalar sürebilir.

Aynı yetkili, az sayıda ABD’li özel harekat gücünün sahada operasyonu destekleyeceğini fakat ön cephenin gerisinde kalarak danışman rolü üstleneceklerini belirterek, “Suriyeli savaşçılaraoperasyonu tamamlayabilmeleri için ne kadar yakın olmaları gerekiyorsa o kadar yakın olacaklar. Fakat direkt olarak çatışmaya girmeyecekler” dedi.

Reuters’a göre, operasyon aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonun havasaldırıları ve sınır boyunca Türkiye’nin de karadan yapacağı top atışlarıyla desteklenecek.

MENBİC ALINDIKTAN SONRA YPG ÇIKACAK

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, YPG’nin yalnızca Menbic’in çevresindeki bölgeyi IŞİD’den kurtarmak için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağını söyledi.

Türkiye’nin operasyonu desteklediğini söyleyen yetkililerden biri, “Menbic alındıktan sonra, anlaşma YPG’nin kalmayacağı yönünde … Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X