Suriye’de ‘yabancı asker’ önerisi

Şam yönetiminin en güçlü müttefiki Rusya’dan, Suriye’de ‘tampon bölgeler’ kurulması önerisi geldi. Buna göre iç savaşın sürdüğü ülkede orduyla silahlı isyancılar arasındaki gerilimi düşürmek için dört noktaya başka ülkelerden askerlerin yerleştirilmesi g

Suriye’de ‘yabancı asker’ önerisi

Rusya’nın Suriye’de gerilimi düşürmek için savaşa müdahil olmayan ülkelerin askerlerini, çatışma bölgelerinde orduyla silahlı isyancılar arasındaki noktalara konuşlandırmayı önerdiği öne sürüldü. 

Özgür Suriye Ordusu (OSÖ) Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Fateh Hassun yaptığı açıklamada, ”Rusya’nın ateşkese uyma, tansiyonu düşürmeye yönelik bölgeler oluşturma ve anlaşmalarda yeni uluslararası aktörlerin yer almasını sağlama gibi önerileri var. Bu öneriler arasında, ordu ile muhalifler arasındaki cephe hattına özel birlikler konuşlandırılması yer alıyor. Söz konusu birlikler, Suriye’deki askeri çatışmalara girmemiş ülkelerin askerlerinden oluşacak” dedi. 

ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK 

Suriyeli muhalif Hassun, bu ülkelerin garantör ülkeler, yani Türkiye, Rusya ve İran olup olmadığı sorusuna. “Garantör ülkeler değil. Söz konusu birlikler, Suriye’deki askeri çatışmalara girmemiş ülkelerin askerlerinden oluşacak. Bu, Rusya’nın siyasi süreçte ve hükümetle varılan anlaşmalarda garantör ülke olarak hareket etmeye başladığı anlamına geliyor. Bu da, uluslararası toplumun Astana görüşmelerine daha fazla müdahil olmasını gerektirecektir’dide.  Söz konusu birliğe asker gönderecek ülkelerin henüz belirlenmediğini de ifade eden Hassun, Rusya’nın önerilerinin kabul edilmesi halinde çalışma grubu kurulacağını ve ülkelerin grup tarafından tayin edileceğini kaydetti.

 

TÜRKİYE ÖNERİNİN NERESİNDE? 

Muhalefetten başka bir yetikli de, Rusya’nın söz konusu bölgelerin İdlib, Humus, Doğu Guta ve ülkenin güneyinde kurulmasını önerdiğini söyledi. Uygulama ile Suriye krizinin tarafları arasında çatışma yaşanmasından kaçınmak için gerilimi düşürmeye yönelik bölgelerin sınırları boyunca güvenlik hatları oluşturulması öngörülüyor. “Rusya, sivillerin silahsız olarak geçiş yapmasını, insani yardım ulaştırılmasını ve ticarete erişimin temin edilmesi için güvenlik hatlarında kontrol noktaları oluşturulmasını öneriyor” denilen belgede, ateşkes gözlem merkezlerinin kurulmasını önerdiği de ifade edildi. Metne göre, Rusya’nın önerileri arasında Suriye’deki ateşkesin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın ateşkesin kontrolü için asker göndermesi de yer alıyor. Belgede “Garantör ülkelerin karşılıklı olarak varacağı mutabakatla ateşkes rejiminin gözlenmesi için garantör ülkelerin askeri birlikler göndermesi de muhtemel” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X