Suriyelilerin paraları da Türkiye’de

Suriyelilerin Türkiye’deki bankalarda yılın ilk çeyreği itibarıyla 1 milyar 199 milyon 632 bin liralık mevduatı bulunuyor.

Suriyelilerin paraları da Türkiye’de

Suriyelilerin Türkiye’deki bankalarda yılın ilk çeyreği itibarıyla 1 milyar 199 milyon 632 bin liralık mevduatı bulunuyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli sayısındaki artışa paralel olarak Suriyelilerin Türkiye’deki yatırımları da artıyor. Paralarını güvence altına almak isteyen Suriyelilerin bir bölümü de bu dönemde Türk bankalarını tercih ediyor.

AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Suriyelilerin Türk bankalarındaki mevduat tutarı 2012’de 311 milyon 258 bin lira iken, 2013’te 694 milyon 369 bin lira, 2014’te 733 milyon 875 bin lira ve geçen yıl yüzde 63,8’lik artışla 1 milyar 201 milyon 987 bin liraya yükseldi. Suriyelilerin, Türk bankalarındaki tasarrufları bu yılın ilk çeyreği itibarıyla da 1 milyar 199 milyon 632 bin TL oldu.

Kimi döviz alıyor kimi emlakta al-sata başladı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski BaşkanıHalid Hoca, mevduatlarını Türk bankalarına aktaran Suriyelilerin yanı sıra gayrimenkule yatırım yapanlar olduğunu belirterek, Türk vatandaşları adına yapılan yatırımlar da bulunduğunu söyledi. Hoca, “Tek bir Suriyeli iş adamı, Arap Baharı çerçevesinde oluşan kırılgan ortamdan dolayı 300 milyon dolarını Türkiye’ye getirmişti. Bu parayla Türkiye’de büyük konsorsiyumlar ve Türk ortaklarla büyük inşaat yatırımları yaptı. Bunun gibi kaç kişi daha var bilmiyorum.” diye konuştu.

Hoca, orta ve küçük ölçekli Suriyeli iş adamlarının getirdiği paralarla Türk ekonomisine dolaylı olarak yansıyan yatırımlar olduğunu da vurguladı.

“Emlak alım-satım işlerine başladılar”

AA Finans Analisti İslam Memiş de Suriye krizinin başladığı ilk yıl Türkiye’de ciddi anlamda döviz ticareti oluştuğunu söyledi.

Memiş, “Son bir yıldır gayrimenkuldeki karı fark eden Suriyeliler, emlakçılarla ortak emlak alım-satım işlerine başladılar.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X