Suriyeliye bedava ev yok

Ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verileceğini belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, Suriyeli sığınmacılara ücretsiz konut gibi bir durumun ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Suriyeliye bedava ev yok

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyeli sığınmacıların TOKİ konutlarına yerleştirilmesiyle ilgili olarak, ”Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil” dedi.

Canikli, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Vatandaş olmadığı için konut alma noktasında sıkıntılar yaşayan çok sayıda insan olduğuna işaret eden Canikli, ”Şu anda İstanbul bir cazibe merkezi. Kayıt dışı olarak nitelendirilen, burada kalan yüz binlerce insan var. Dolayısıyla bu işaretler bize bunun önünün açılması, kurallara bağlanması halinde çok büyük bir kaynağın akacağını gösteriyor. Geç bile kaldık’ dedi. Türkiye’de 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu hatırlatan Canikli, ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verileceğini kaydetti. İşgücü piyasasının çok tercih etmediği alanlar olduğuna dikkat çeken Canikli, ”Bu alanlar biraz zor, sıkıntılı. Tıpkı 1960’lı yıllarda Almanların tercih etmediği ve bizim işçi olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz vasıtasıyla görülen işler gibi. Ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verilecek. Bu son derece doğru, akılcı bir politikadır. Hatta faydalanmamak yanlıştır. Bir kaynağın heba edilmesidir” diye konuştu.

UZUN VADELİ ÖDEME İMKANI

Suriyeli sığınmacılara TOKİ’den ev imkanı sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinen Canikli, bu kişilere bedava konut verilmeyeceğini söyledi. Yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu dile getiren Canikli, ‘Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor ama bedava konut yok. Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil. Sadece vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok’ dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN YATIRIM BEKLENTİSİ

Nurettin Canikli, Türkiye’de yatırım için her türlü kolaylığı sağladıklarını ve yatırımcının önünü açtıklarını vurgulayarak, sermayenin ve yatırımın tek başına yetmeyeceğini, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasının da son derece önemli olduğunu kaydetti. Bunların sistemin ana unsurları olarak düşünülmesi gerektiğine işaret eden Canikli, ‘Ülkeye para geldiği zaman yatırım yapılabilecek araçların çeşidini arttırıyoruz. Beklentimiz özellikle Körfez ülkelerinden, çünkü kaynak sermaye fazlalığı orada. O sermayenin de bazı hassasiyetleri var. Faiz ürünlerine, faiz enstrümanlarına yatırım yapmak istemiyorlar. Biz de onların yatırım yapabilecekleri, faiz içermeyen finans unsurları üzerinde çalışıyoruz’ dedi.

EV ALMADA YENİ DÖNEM

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından ‘gayrimenkul sertifikası’ konulu yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu ifade eden Canikli, ‘Büyük dönüşüm projelerinde, konut projelerinde yatırımcı, ki bu yatırımcı TOKİ, belediyeler, İller Bankası ve birlikte çalıştığı şirketler, yatırım karşılığında metrekare bazında bir gayrimenkul sertifikası ihraç edecek ve bunu büyük, küçük herkes alabilecek. Türkiye’de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar” diye konuştu.

YENİ TEŞVİK MODELİ YOLDA

Başbakan Yardımcısı Canikli, ‘bürokratik anlamda yatırımcıların yükünü hafifleteceklerine vurgu yaparak, ”Türkiye’ye yeni bir teşvik modeli getiriyoruz” dedi. Esnek bir teşvik modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Canikli, geçen yıl önemli uluslararası bir otomobil firmasının daha büyük teşvik araçlarını sunan başka bir ülkeye gittiğini ifade etti. Nurettin Canikli, bu esnekliği sağlayacak modeller getirme çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, ‘Yabancı yatırımcının nitelikli işgücü olarak kendisinin faaliyetlerinde olmazsa olmaz olarak gördüğü alanı da onların istediği hale getiriyoruz. Turkuaz kart olarak bilinen kanun teklifini Meclis’e gönderdik. Uluslararası işgücü ile ilgili düzenlemeler yapıyoruz’ dedi.

Canikli, geçtiğimiz günlerde Habertürk Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ise, ‘Suriyeliye TOKİ evi iskan kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak’ demişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X