‘Suriye’nin kuzeyinde bir şehir kuralım dedim’

Şili – Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi’nde Obama, Putin ve diğer AB ülkelerinin liderlerine, Suriye’nin kuzeyinde bir şehir kurmayı teklif ettiğini açıkladı.

‘Suriye’nin kuzeyinde bir şehir kuralım dedim’

Şili’de Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’ndaki (ECLAC) konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında Kasım 2015’te Antalya’da toplanan G-20 Liderler Zirvesi’nde, sığınmacı krizinin gündemde yer almasına özel önem verdiklerini hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Mevcut resim küresel sınamalara karşı, küresel çözümler getirilmesi ilkesinin doğruluğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. Alınan güvenlik önlemleri ve kapatılan kapılar sığınmacı ve göç akımlarını engellemeye yetmiyor. Almanya bizden daha mı fakir? Fransa bizden daha mı fakir? Hollanda, Belçika bunlar bizden daha mı fakir? Bunlar kapılarını kapatıyor, biz ise tam aksine kapılarımızı açıyoruz. Niye? Gökten yağdırılan tüm o bombalara karşı, kaçan insanlara bizim başka yapacak hiç bir şeyimiz yok. Biz kapılarımızı da açtık, gönlümüzü de açtık ve onları şu anda misafir ediyoruz.”

“Hâlâ cevap bekliyoruz”

“İnsanların canları pahasına çıktıkları yolculuklar, içinde bulundukları durumun vahametini açıkça gösteriyor. Geçen yıl BM Mülteciler Yüksek Komisyonu Başkanı Guterres misafirimdi, kamp ziyaretinde bulunduk. O gün orada akşam yemeğinde bir konuşma yaptı, ‘dünyanın hiçbir yerinde bu kadar mükemmel bir kamp görmedim’ dedi. Yaparsak en güzelini yapacağız ve biz bunu başardık, keşke gücümüz yetse de bütün kampları konteyner kamp haline dönüştürsek ama bunu yapmanın ötesinde ben Sayın Obama’ya da Sayın Putin’e de diğer AB üyesi ülkelerin liderlerine G-20’de hepsiyle tek tek konuştum ve ‘Gelin Suriye’nin topraklarının kuzeyinde, orada bir şehir kuralım’ dedim. Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz ve donörler oluşsun, devleti destekler, biz oralarda konutlar inşa ederiz. Gerek Suriye’den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye’deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım dedik. Bunun için terörden arındırılmış bölge, bir de uçuşa yasak bölge olarak orayı ilân etmemiz lâzım ki bu insanlar korku içinde yaşamasınlar. Bu insanlar inanıyorum ki o zaman çok daha huzurlu olacaklardır ama hâlâ cevap bekliyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X