‘Süt fiyatları 1 yıldır aynı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Et ve Süt Kurumunun (ESK), “müdahale kurumu” olarak hükümetten talepleri üzerine kurulduğunu belirterek, Kurumu süt fiyatlarına, piyasaya müdahale etmeye davet etti.

‘Süt fiyatları 1 yıldır aynı’

Bayraktar, yazılı açıklamasında, çiğ süt fiyatlarının Temmuz 2014’ten bu yana 1 lira 15 kuruş olduğunu ve fiyatın değişmediğini belirtti.

Bir yıllık sürede perakende süt, peynir, yoğurt gibi ürünler ile fabrika yemi, yonca gibi girdi fiyatları artarken, tüketici enflasyonu yüzde 6,81 iken, çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kalmasının üreticiyi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu ortamda çiğ süt fiyatları artmazsa, üretici üretimini sürdüremez. Ulusal Süt Konseyi’nde belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı Temmuz 2014 tarihinden bu yana litrede 1 lira 15 kuruş. Üstelik birçok ilde de fiyat 1 lira 15 kuruşun altında satılıyor. Her şeyin fiyatı artıyor, çiğ süt fiyatı artmıyor. Üreticinin maliyeti sürekli yükseliyor. Süt üreticimizin kar marjı kalmadı. Üretici gelir sağlayamazsa, emeğinin karşılığını alamazsa, zararına üretim yapamaz.

En son 24 Haziran 2015 tarihinde yapılan toplantıda, 20 kuruşluk zam talebimiz kabul edilmedi. Süt sanayicileri, önümüzdeki süreç için de fiyatın aynı kalması gerektiğini ifade ettiler. Sanayiciler, ‘stoklarımız dolu, ihracat yapamıyoruz, ürün satamıyoruz’ dediler. Taraflar anlaşamadan masadan kalktı. 29 Temmuz’daki toplantıda da eylül ayına kadar fiyatın 1 lira 15 kuruştan devam etmesi kararı alındı.”

“ESK bugünler için lazım”

Bütün bunların sorumlusunun üretici olmadığını vurgulayan Bayraktar, geçmişte, bugünleri düşünerek sütte bir müdahale kurumu kurulmasını istediklerini hatırlattı.

Sonuç olarak bu taleplerine olumlu yanıt verildiğini ve Et ve Balık Kurumunun, “bir müdahale kurumuna” dönüştürülerek ESK’nın kurulduğunu aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

“Hükümetten talebimiz üzerine kurulan ESK bugünler için lazım. ESK’yı süt fiyatlarına, piyasaya müdahale etmeye davet ediyorum. Aksi takdirde sektörü bir felaket bekliyor. Süt hayvanları kesime giderse, sektörde yıkım olur. Sektör çökerse, ette bugünkü fiyatları ararız. Şimdi tam zamanıdır. Üretici, ürününü bir yılı aşkın süredir aynı fiyata satıyor. Sanayici, ‘stoklarım dolu, ihracat yapamıyorum, ürün satamıyorum’ diyor ve çiğ süt fiyatının artmasına karşı çıkıyor. ESK piyasayı düzenlemeli, ürün fazlaysa süt satın almalı. Bizim talebimizle oluşturulan ESK bu ortamda müdahale etmeyecekse ne zaman edecek? Piyasa, fabrikalarına fabrika katan, zincirlerine yeni halkalar eklemek isteyen üç beş tüccarın elinde oyuncak olmamalı.”

“Hayvanlar kasaba giderse, yeni kriz kaçınılmaz olur”

Milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan damızlıkların kasaba, üretimi artırmak için verilen milyarlarca liralık desteklerin de boşa gitmemesi, 2010 yılında yaşanan et krizinin tekrar yaşanmaması için çiğ süt fiyatlarının acilen artırılmasını isteyen Bayraktar, “Süt fiyatları artmazsa, sütte istikrar sağlanmazsa, tüketicimiz ucuz et yiyemez. Eğer fiyatlar artmazsa ne yazık ki hayvanlar kasaba gidecek, yeni bir kriz kaçınılmaz olacaktır. 2010 yılında ithal edecek hayvan bulabildik. Artık dünyada yeterli ve uygun fiyata hayvan bulmak da zor” uyarısında bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X