Süt üreticisi dertli

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, maliyetleri karşılayamayan süt üreticisinin damızlık hayvanlarını kasaplara sattığını söyledi.

Süt üreticisi dertli

GÜRHAN ADANA

Ülke genelinde sütün fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenmeye başladığından bu yana süt üreticisinin para kazanamadığını ifade eden Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, “Süt Konseyi sütün litresini 90 kuruştan açıklamıştı. Geçen 4 yılda sütün litre fiyatı ancak 115 kuruşa kadar çıkarıldı. Süt Konseyi yılda 2 kez fiyat belirliyor ve sütün üreticiden alış fiyatı 6 ay geçerli oluyor. Her 6 ayda bir firmaların üreticiden alış fiyatı yenileniyor. Süt Konseyi bugün (Salı) süt firmalarıyla toplantı yapıp görüş alıyor. Yarın (Çarşamba) ise üreticilerle bir araya gelinecek. Biz Konsey’e sütün litre fiyatının en az 150 kuruş olması gerektiğini bildirdik” dedi.

HAYVAN SAYISI AZALIYOR

Süt fiyatındaki artışın maliyetleri karşılamadığını dile getiren Tuna, ilçedeki süt veren damızlık ineklerin ise kasaplara satıldığını ifade etti. Tuna, “10 yıl önce ilçedeki damızlık ve besi hayvan varlığı 20 bin kadardı. Son yıllarda sıfır faizli hayvancılık kredileriyle hayvan varlığı 45 bine kadar ulaştı. Ancak, süt fiyatlarındaki beklenen artış görülmeyince, hayvan sayısı 35 bine kadar geriledi. Böyle giderse süt üreticisinin bakamadığı hayvanlarına kasapların yolu gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

MALİYETİ KARŞILAMIYOR

Süt üreticisini en çok zorlayan etkenin maliyet olduğunu, maliyetin de önemli bölümünü hayvan yeminin oluşturduğunu kaydeden Tuna, süt fiyatlarındaki artışın hayvan yemine gelen zamları karşılayamadığını bildirdi. Tuna, “Yemin çuvalı 10 yıl önce 12 TL, sütün litresi de 70 kuruştu. Bugün yemin çuvalı 40-50 TL ve sütün litresi 115 kuruş. Maliyetler katlanarak artarken, süt fiyatları adeta yerinde sayıyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X