Sütte fiyat artışı yüzde 30’a yaklaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ‘Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda bazı ürünlerin fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar dikkat çekti.

Sütte fiyat artışı yüzde 30’a yaklaştı

Sütte yıllık artış yüzde 30’a dayandı.Rapor’da, martta tüketici fiyatlarının yüzde 0,99 arttığı, yıllık enflasyonun ise 0,03 puan azalarak yüzde 10,23’e gerilediği anımsatıldı.

Yıllık enflasyonun temel mal ve hizmet gruplarında gerilediği, gıda ve enerjide yükseldiği dile getirilen raporda, ”Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte işlenmiş gıda fiyatları etkili olurken, enerji enflasyonundaki artışta büyük ölçüde baz etkileri öne çıkmıştır.

Temel mal grubu enflasyonunda alt gruplar geneline yayılan bir yavaşlama gözlenirken, hizmet enflasyonundaki düşüş görece sınırlı olmuştur. Bu gelişmelerle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyelerini korumuştur” denildi.

ŞEKERDE BELİRGİN ARTIŞ

Yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e gerileyen işlenmemiş gıda grubunda taze meyve-sebze fiyatlarının ılımlı seyrettiği kaydedilen raporda, diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı et kaynaklı yüksek bir fiyat artışı gözlendiği vurgulandı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: ”Kırmızı et fiyatlarında mart ayındaki yükselişle (yüzde 5,12) birlikte ilk 3 aydaki birikimli artış yüzde 8,05 olmuştur. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30’a yaklaşmıştır.

Öte yandan, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 14,42’ye ulaşmıştır. Peynir ve diğer süt ürünleri ile ocak ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkolsüz içecekler grubunda yüksek fiyat artışları (sırasıyla yüzde 2,51 ve yüzde 1,46) sürmüştür.

Ayrıca bu dönemde şeker fiyatlarında kaydedilen belirgin artış (yüzde 5,49) dikkat çekmiştir. Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 12,96’ya ulaşmıştır.”

MALİYET BASKISI GÜÇLÜ

Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının mart ayında yüzde 1,54 arttığı, yıllık enflasyonun 0,57 puan yükselerek yüzde 14,28’e ulaştığı anımsatıldı. Raporda,  ”Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla artarak güçlü seyrini korumuştur” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X