‘Sütte girdi fiyatlarını 6 ay sabitleyelim’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sütteki bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitlemeyi önerdi.

‘Sütte girdi fiyatlarını 6 ay sabitleyelim’

Bayraktar, geçen yıl kasım ayı itibarıyla sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 9,2 milyon tonu aştığını, ocak-kasım dönemindeki süt ve süt ürünleri ihracatının da yüzde 16,5 artışla 295,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İhracattaki bu artışın üretici fiyatlarına yeterince yansımadığını vurgulayan Bayraktar, ”Ulusal Süt Konseyi 1 Ocak-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle çiğ süt tavsiye fiyatının litre başına brüt 1 lira 21 kuruş olmasına karar vermiştir. Toplama ve soğutma bedeli düşüldüğünde üreticinin eline daha düşük fiyat geçecektir. Her türlü girdimiz artmış, enflasyon yükselmiş ama 30 ayda üreticiye reva görülen fiyat artışı 6 kuruştur. Hem de önümüzdeki altı ayı kapsayan bir fiyat bu. Peki biz önümüzdeki altı ayda yem fiyatlarının ne olacağını öngörebiliyor muyuz? Girdilerimizdeki artışların ne olacağını kestirebiliyor muyuz? 30 ay sonra sadece 6 kuruş artırılan çiğ süt tavsiye fiyatlarını 6 ay sabitliyorlar. Girdiler ne olacak? Hadi gelin bütün girdi fiyatlarını da 6 ay boyunca sabitleyelim” dedi.

Standartlara göre bir litre süt satarak, 1,5 kilogram yem alınabilmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, ‘Bu parite üzerinden gidilecek olursa, şu an üreticinin eline geçmesi gereken fiyatın 1 lira 55 kuruş olması gerekmektedir. Enflasyona göre çiğ süt kilogram fiyatı 1 lira 38 kuruş, süt/yem paritesine göre 1 lira 55 kuruş olmalıdır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X