Suudi Arabistan Bağdat’ta Büyükelçilik açıyor

Suudi Arabistan, 25 yıl aradan sonra Bağdat’ta Büyükelçiliğini açıyor.

Suudi Arabistan Bağdat’ta Büyükelçilik açıyor

Suudi Arabistan’ın Irak’ın başkenti Bağdat’ta 25 yıl aradan sonra Büyükelçilik açmak için ilk resmi heyetin Bağdat’a geldiği bildirildi.

Irak Meclisi’ndeki Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Abdulbari Zebari AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Büyükelçilik personelinden oluşan resmi heyetin Bağdat’a geldiğini” ifade ederek, “Korunaklı ve hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’deki Büyükelçiliğin önümüzdeki bir kaç gün içerisinde resmi açılışının yapılacağını” kaydetti.

Zebari, “Suudi Arabistan’ın Bağdat Büyükelçiliği’nin açılışının zamanlama açısından teröre karşı 34 İslam ülkesinin katılımıyla oluşturulan koalisyonla ilgisi olmadığını” vurguladı.

25 yıl sonra ilk Büyükelçi

Irak hükümeti, 25 yıl aradan sonra geçtiğimiz Eylül ayında Ruşdi el-Ani’yi Suudi Arabistan’a Büyükelçi olarak atamıştı.

Suudi Arabistan Krallığı, Irak’ın 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesine tepki olarak Bağdat’taki Büyükelçiliğini kapatmıştı. Irak ve Suudi Arabistan ilişkilerindeki soğukluk 2003 Amerika Birleşik Devletleri işgali sonrası da devam etmişti. Bu durum özellikle 8 yıllık Başbakanlık görevini yürüten, mezhepçi politikaları ve İran’a yakınlığıyla bilinen Nuri el-Maliki döneminde gerginliğe dönüşmüştü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X