Tambi, hayalindeki salonda konser verdi

Suriye’deki iç savaştan kaçıp geldiği Bursa’da ‘Müzik dehası’ olduğu ortaya çıkınca Türk vatandaşlığına alınan 16 yaşındaki Tambi Cimuk, hayallerini süsleyen ABD’nin New York kentindeki Carnegie Hall’de konser verdi.

Tambi, hayalindeki salonda konser verdi

Daha önce Rusya ve New Jersey’de düzenlenen yarışmalarda derece elde eden Tambi, bu konserle New York konservatuarı hedefine bir adım daha yaklaştı. 

Suriye’den, 2 yıl önce savaş nedeniyle 4 kişilik ailesiyle birlikte kaçan Tambi Cimuk, Bursa’ya geldi. Kafkas gecelerinde akordeon çalan Tambi’nin müzik dehası olduğu, piyano eğitim almak için başvurduğu Bursa’daki müzik merkezinde ortaya çıktı. Bir yıllık eğitimin ardından video görüntüsü göndererek katıldığı Rusya’daki yarışmada birincilik elde eden Tambi’yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, onu ‘inanılmaz bir yetenek’ olarak tanımladı. Poddubnaya, Tambi’yi New York Konservatuarı’na almak istediğini ancak, uluslararası derecelere sahip olması gerektiğini söyledi. Poddubnaya’nın önerisi doğrultusunda uluslararası yarışmalara hazırlanan Tambi, bu kez pasaport sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine yapılan girişimler sonucu Tambi’nin vatandaşlık kararı 8 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Bakanlar Kurulu’nun onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı gece saat 22.00’de Tambi’yi telefonla arayarak, vatandaşlık müjdesini verdi. Bursa’daki emniyet ve nüfus müdürlükleri gece açılarak, önce nüfus cüzdanı, ardından pasaport başvurusu yapıldı. Aynı gece Ankara’ya hareket eden Tambi, 9 Aralık günü pasaportunu alarak Rusya’nın St Petersburg kentindeki yarışmaya katıldı. 

Bu yarışmada, 5’incilik elde eden Tambi, Türkiye’ye döndükten sonra Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas onuruna verdiği yemekte de konser verdi. 

HEM ÖDÜL HEM KONSER

Hem Erdoğan hem de Mahmut Abbas’tan övgüler alan Tambi, dün gece kayıtla katıldığı New Jersey’deki yarışmada aldığı birincilik üzerine New York kentindeki dünyanın en önemli salonlarından biri olan Carnegie Hall konser verdi. Tambi’nin müzik kariyerinin devamı için gitmeyi planladığı New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya konsere hazırladı. Tambi, Carnegie Hall’deki konser öncesi New Jersey’de elde ettiği birinciliğin sertifikasını aldı. 

Tambi ile birlikte St Petersburg’ta bulunan Akademix Güzel Sanatlar Merkezi Yöneticisi Rüstem Avcı, konseri önemli müzik otoritelerinin de izlediğini ve kısa sürede elde ettiği piyano yeteneğiyle izleyenleri hayran bıraktığını söyledi. Tambi’nin yaşadıklarının inanılmazın hikayesi olduğunu kaydeden Avcı, şöyle konuştu:

“Bu savaştan çıkıp gelen çocuğun notalarla barışa çağrısıdır. Tambi geleceğin müzik dahisi olmak yolunda önemli bir iş yaparak müzik kariyerine ilk Carnegie Hall tecrübesini yazmıştır. Burada sahne almak her müzik insanının hayalidir ve Tambi tesadüfî bir yetenek olmadığını dünyanın merkezinde bir kez daha göstermiştir.”

CARNEGIE HALL

New York’un Manhattan Bölgesi’nde bulunan dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan Carnegie Hall, İskoçyalı hayırsever işadamı Andrew Carnegie tarafından yaptırılarak, 5 Mayıs 1891’de açıldı ve 1902 yılında geçirdiği bir yangının ardından yeniden aslına uygun inşa edilerek, kız okulu olarak hizmete sokuldu. Bugünkü amacıyla kullanıma geçmesi ise 1983 yılında gerçekleşti. Dünyanın en iyi müzisyenlerinin, her sezonda yaklaşık 100 performans sahnelediği Carnegie Hall, 1962 yılından bu yana New York Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapıyor. 

Salonun işletmesi ve denetimi, ‘Carnegie Hall Vakfı Weill Müzik Enstitüsü’ tarafından yapılıyor. 2005 Temmuz’undan bu yana, Londra Senfoni Orkestrası şefi Clive Gillinson tarafından yönetilen Carnegie Hall’un arşivinde 12 bin program kaydı bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X