Tampon boyaları, daha dayanıklı olacak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Assan-Hanil iş birliğiyle yürütülecek proje kapsamında araç tamponlarının daha dayanıklı boyayla kaplanması hedefleniyor.

Tampon boyaları, daha dayanıklı olacak

SAÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, SAN-TEZ Programı kapsamında Hyundai’nin tedarikçisi Assan-Hanil ile üniversite, “Otomobil Tampon Boya Hatlarında Plazma Yüzey Aktivasyonu ile Yüzey Enerjisinin Kontrolü ve Uygulanabilirliğinin Araştırılması Projesi”ni yürütecek. 676 bin 830 lira bütçeli projenin yürütücülüğünü SAÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji-Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Üstel, yardımcılığını Yrd. Doç. Dr. Ekrem Altuncu yapacak. Projenin sanayi kısmında otomobil üreticilerinden Hyundai’nin Türkiye tedarikçisi Assan-Hanil ortaklığı olacak.Proje, otomobil tampon yüzeylerinin boya proseslerinde ileri teknoloji uygulaması, hazırlanması ve endüstriyel uygulamayı kapsıyor. Aynı zamanda proje sayesinde otomobil tamponlarının daha iyi yapışan ve uzun ömürlü boyayla kaplanması sağlanacak.Açıklamada görüşlerine yer verilen Proje Koordinatörü Üstel, çalışmanın “polipropilen” tampon yüzeylerinin ileri teknoloji uygulaması korona plazmasıyla işlevselleştirilmesini ve tampon yüzeylerinde boyaların daha iyi tutunmasını sağlayacağını belirterek, çevre dostu geleneksel alevleme yöntemine alternatif soğuk plazma kullanılmasını öngördüklerini kaydetti.Üstel, proje kapsamında, SAÜ Termal Sprey Kaplama Araştırma Laboratuvarı’na, korona plazma yüzey modifikasyon ünitesi ve yüksek sıcaklık ıslatma açısı ölçme cihazı kazandırılacağını ifade etti.18 ayda tamamlanması planlanan proje kapsamında lisansüstü tez çalışması da yürütülecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X