TANAP’a özel koruma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bugün Kars’ın Selimiye ilçesinde temeli atılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), özel güvenlik kanunu çerçevesinde üst düzeyde korunacak.

TANAP’a özel koruma

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan TANAP için son teknoloji ürünü bir çok farklı güvenlik önlemi kullanılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin hali hazırda koruduğu boru hatlarında kazandığı tecrübelerden faydalanacağının altını çizerek, TANAP’ın özel güvenlik kanunu çerçevesinde üst düzeyde korunacağını bildirdi.

AKILLI KARTLAR OLACAK

TANAP’ın Taslak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Raporuna göre, 1085 kilometrelik hat boyunca erişim kontrol sistemi kurulacak. Sistem, istasyon, bina ve kontrol odalarına erişimi düzenleyecek. Kullanıcının teşhisi akıllı kartlarla yapılacak. Kısıtlı alanlara erişim, yalnızca PIN (kişisel kimlik) numarası içeren akıllı kartlarla mümkün olacak. Erişim kapsamında, araç tanıma sistemi de kurulacak.

İZİNSİZ GİRİŞ ALGILAMA

Gerekli izinler olmadan boru hattına müdahale ve istasyon alanlarına girme teşebbüslerini algılamak amacıyla, ‘boru hattı izinsiz giriş algılama’ ve ‘çevre kontrol’ sistemleri kullanılacak. Kompresör, gaz çıkış, blok vana, pig ve ölçüm istasyonlarının güvenliği, optik sensör kabloları, hareket algılama sensörleri ve lazer tarayıcı olmak üzere üç farklı izinsiz giriş algılama teknolojisini birleştiren bir sistemle sağlanacak. Şüpheli olaylar halinde alarm çalacak ve güvenlik kameraları ilgili alana yönlendirilecek.

16 MİLYAR METREKÜP GAZ

Projeyle Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınması amaçlanıyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru’nu oluşturuyor. 16 milyar metreküplük Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak olan projenin hissedarlarını ise yüzde 58 ile SOCAR, yüzde 30 ile BOTAŞ ve yüzde 12 ile BP oluşturuyor.

BURSA’DAN DA GEÇECEK

TANAP hattı, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak.

6 MİLYAR METREKÜPÜ TÜRKİYE’YE

Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyar metre küpünü alırken geriye kalan 10 milyar metreküp Avrupa’ya gidecek. TANAP Doğalgaz Boru Hattı Sistemi, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X