TANAP’ın maliyeti düştü

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın 11,7 milyar dolar olarak belirlenen ilk yatırım bedelini şu anda 8,5 milyar dolara düşürdüklerini belirtti.

TANAP’ın maliyeti düştü

Düzyol, TANAP yetkilileriyle birlikte projenin Polatlı Kampı ve Sakarya Nehir Geçişi Sahası’na tanıtım gezisi düzenledi. Söz konusu gezide projeyle ilgili biligiler veren Düzyol, toplamda bin 850 kilometre uzunluğundaki projenin bin 570 kilometrelik kısmının pistinin açıldığını, bin 200 kilometrelik boru hattının da kaynak faaliyetlerinin tamamlandığını söyledi. 

TANAP’ın toplamda 4 ayrı aşamada ve bir de deniz geçişi olarak inşa edildiğini kaydeden Düzyol, Gürcistan sınırından Eskişehir’e kadar uzanan ilk üç lota ağırlık verdiklerini ifade etti. 

Türkiye’nin gazı alacağı Eskişehir’in, projenin ilk çıkış noktası olduğunu hatırlatan Düzyol, ”Bu kısımda 56 inç çapında boruları kullanıyoruz. Avrupa’nın en uzun ve en büyük çaplı boru hattını inşa ediyoruz” dedi. 

TANAP’la Azeri gazının Türkiye’deki payının artacağına işaret eden Düzyol, kasım sonu itibarıyla yüzde 55’i tamamlanan projenin planlanan takvimin önünde ilerlediğini dile getirdi.

2018 Haziran sonunda Türkiye’ye ilk gazı vereceklerini vurgulayan Düzyol, ”2018 Haziran sonunda Türkiye’nin alacağı 6 milyar metreküplük gazın ilk fazı olarak 2 milyar metreküp gelmeye başlayacak. Miktar sonraki yıl 4 milyar, bir sonraki yıl ise 6 milyar metreküpe ulaşacak. Bu durum Türkiye’nin ihtiyacı göz önüne alınarak anlaşmalarla bu şekilde düzenlendi. Boru hattımız 15 yıllık bir gaz taşıma anlaşması çerçevesinde inşa ediliyor ve işletmeye alınacak. Taşıma tarifemiz önceden sabitlenmiş durumda” diye konuştu.

EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI

Yüzde 58 hissesinin SOCAR’a, yüzde 30 hissesinin BOTAŞ’a ve yüzde 12 hissesinin de BP’ye ait olduğu TANAP’ın yatırım bedelindeki düşüşü ve nedenlerini de anlatan Düzyol, ”11,7 milyar dolar olarak belirlediğimiz ilk yatırım bedelini, şu anda 8,5 milyar dolara düşürdük. Gerek uyguladığımız proje yönetim sistemi gerekse petrol fiyatlarına bağlı olarak dünyada emtia fiyatlarının düşmesiyle yatırım bedeli bu seviyeye düşmüş durumda. Bu dönemde bu tarz yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye daha ucuz gaza erişim imkanı da sağlayabilecek” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X