‘Tane kaybını önlemeliyiz’

Geçen hafta buğday ve arpa hasadına başlanan Yenişehir Ovası’nda, tane kaybını önlemek amacıyla denetimler sıklaştırıldı. Hasatta, biçerdöverden toprağa dökülen ürün miktarının yüzde 1,5’u geçmemesi gerektiği belirtildi.

‘Tane kaybını önlemeliyiz’

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, buğday, arpa, mısır, çeltik, ayçiçeği, yulaf, çavdar gibi bitkilerin hasadının zamanında, en az tane ve sap kaybını sağlayacak biçimde ve tekniğine uygun yapılması gerektiğini bildirdi. Aranmaz, hasat sırasındaki yanlışlar yüzünden her yıl ülke genelinde 250 bin tona yakın tahıl kaybının olduğuna dikkat çekti. Yenişehir’de hasat sırasında tane kaybının yüzde 1,5’un altına indirilmesi için denetimler yaptıklarını anlatan Aranmaz, bu konuya duyarlılık göstermeyen biçerdöver sahiplerine ceza uygulanacağını bildirdi. 

UYARIDA BULUNDU

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, “Tespit edilen kayıp oranından fazla tane kayıplarına neden olan ya da hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünleri hasat eden biçerdöver sahipleri ve operatörlerine, teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları tekniğine uygun olarak yapılmamış biçerdöverlerle hasat yapan sahiplerine ceza kesilecek. Örneğin, yatık ürünleri başak kaldırıcısız, domuz burnu ve sap ayırıcısı bulunmayan biçerdöver çalıştıran biçerdöver sahipleri ya da yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştıranlara ceza uygulanacak. Her biçerdöverde en az 6’şar kiloluk 2’şer adet yangın söndürme tüpü bulundurulmalı. Ürün sahiplerinin, hasatta fazla tane kaybına neden olan biçerdöver operatörlerini, Tarım Müdürlüğümüze (224 7730100) numaralı telefonu arayarak ya da bizzat kendileri gelerek bildirmelerini bekliyoruz” dedi. 

Aranmaz, ayrıca hububat hasadına giren biçerdöverlerin hasat sezonu boyunca sürekli kontrol edileceğini belirterek, biçerdöver operatör belgesi bulunmayanları çalıştıran biçerdöver sahipleri ve belgesiz kullanan biçerdöver operatörlerine de cezai işlem uygulanacağını bildirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X