Tanıdığımız bütün kahramanlar burada

Pirinç Han’daki Bursa’nın ilk ve tek çizgi roman evi, bu türün tutkunlarının buluşma noktası haline geldi. İşletmeci Levent Ertuğrul, “Hayal gücünü destekleyen ve gençlere okuma alışkanlığı kazandıran çizgi romanlar yeniden ilgi görmeye başladı” diyor.

Tanıdığımız bütün kahramanlar burada

Dilek Atlı

Bir dönemin vazgeçilmez tutkularından çizgi romanlar, son yıllarda gelişen çizgi tasarımlarla yeniden okurla buluştu. Yaşları 13 ile 65 arasında değişen çizgi roman okurları, eski çizgi kahramanlar kadar yenilerine de ilgi duyuyor. 

Pirinç Han’daki şehrin ilk ve tek çizgi roman evi olan Çizman’ın sahibi Levent Ertuğrul, Türkiye’de olduğu kadar Bursa’da da bu türün okurlarının arttığını vurgulayarak, “2010 yılından sonra çizgi romana bir dönüş oldu. Yayınevlerinin çizgi roman basımlarının etkisi ve animasyon filmlerinin katkısı büyük. 1970’li yılların çizgi roman karakterlerinin hikâyeleri halen okunurken, bunlara Amerika’nın süper kahramanları ve Japon mangaları da eklendi. Sonuçta, hayal gücünü destekleyen ve gençlere okuma alışkanlığı kazandıran çizgi romanlar yeniden hak ettiği ilgiyi görüyor” diye konuştu.

YENİDEN CANLANDI

Pirinç Han’da 2002 yılında çizgi roman standı açarak başladığı serüvenini 2007’de hanın üst katındaki kitabevine taşıyan Ertuğrul, “2000’lerin başında yeni çizgi romanlar basılmıyordu. Çok az kitap çıkıyordu. Dolayısıyla Zagor’lar, Teks’ler, Martin’ler satılıyordu. Daha sonraki yıllarda yayıncılar yeni basımlarla çizgi dünyasına yeni hikâyeler ekledi ve eskimeye yüz tutan bir kültür yeniden canlandı. Yaşça büyük okurlara gençler eşlik etmeye başladı. 2010’dan bu yana da gençler arasında artık yerleşmiş bir okur kitlesinden söz edebiliriz” dedi. 

A’dan Z’ye yerli ve yabancı günümüz çizgi romanların yanı sıra eski kitapların yeni basımlarını ve az sayıda da olsa ”ikinci el” sattığını belirten Ertuğrul, “2009’dan itibaren NTV Yayınları klasik serileri basmaya başladı. Macbeth, Dracula gibi… Bunlar çizgi roman kültürüne bir ivme kattı. Süper kahramanlarla ilgili yeni dizi ve filmler de sinema perdesinde gösterime girince çizgi roman okurları bunların başka serüvenlerini okumak istedi. Bunun yanında bir de gençler arasında animasyon filmlerine olan ilgi Japon mangalarına, yani çizgi hikâyelerine büyük yönelime neden oldu. Yani Japon animasyon filmleriyle bire bir aynı manga seriler var çizgi roman şeklinde. Bunlar da gençler arasında son derece popüler” dedi.

YAŞ GRUBUNA GÖRE

75 yaşında bile çizgi roman okuyanları tanıdığını ifade eden Ertuğrul, şunları kaydetti:

“30-35 yaş üstü okurlar arşiv niteliği taşıyan eski kahramanların hikâyelerine ilgi duyuyor. İtalyan tarzı Zagor, Martin Mystere, Kızıl Maske, Mandrake gibi… Bu yaş grubunun altındakiler ise Amerikan tarzı süper kahramanları takip ediyor. 20 yaş altındakiler ise mangaları okuyor. İngilizce çizgi romanlara da günceli izlemek isteyen gençler ilgi gösteriyor. Kısacası dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Bursa’da da bu tür, gelişerek yeniden canlandı. İlerleyen yıllarda okur sayısı daha da artacak. Genç okurların okuma alışkanlığı gelişeceği için edebiyata da yönelecekler diye düşünüyorum.”

Ertuğrul, Balkanlar’ın en büyük hanlarından biri olan Pirinç Han’da yaklaşık 500 yıllık bir mimari içinde çizgi roman evi kurmanın da ilham verici olduğunu vurguladı. 

Orijinal dilinde temin edilebiliyor

Bursa’da da bir çizgi roman evi açtığı için mutlu olduğunu vurgulayan Levent Ertuğrul, “İngilizce fasikül ve ciltleri çizgi roman tutkunlarına orijinal dillerinde temin edebilmek sevindirici. Son çıkan yerli basım tüm serilere okurlar rahatlıkla ulaşabiliyor böylece. Karakarga Yayınları Avrupa ekolüne ait çizgi romanları, Türkiye’deki okurun ilgisine sunuyor. Aynı zamanda yeni yerli çalışmaları da” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X