Tarih ve turizmle yeni Mudanya

Mudanya’nın; tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin ön plana çıkarılacağı bir yatırım dönemine girdiğini kaydeden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Tirilye’nin bu aşamada lokomotif olacağını söyledi.

Tarih ve turizmle yeni Mudanya

Türkiye’de ilk olarak Mudanya Belediyesi tarafından hazırlanan Tirilye Kentsel Tasarım Rehberi’ni anlatan Başkan Türkyılmaz, “Mudanya sanayi kenti olamaz. Eğitim, kültür ve tarım kenti olmalı. Bu kapsamda Mudanya’daki kültür rotasını ayağa kaldıracak bir koruma sürecini başlattık. Tirilye’nin Cittaslow ağına katılımı için başvuru sürecimizi tamamladık. Tirilye’yi 7 proje bölgesine ayırdık. Uygarlık tarihinin bütün halkalarını yaşamış ve birbirine eklemiş bir kentten söz ediyoruz. Amacımız eski Tirilye’yi geleceğe taşımak. Bunun için öncelikle kent omurgasını ayağa kaldıracağız. Taş Mektep ve Tirilye Sanat Evi restorasyonlarımız tamamlandı. Taş Mektep, kentin tarihini ve kültürel özelliklerini yansıtan bir müze ve kültür merkezi olarak yaşatılacak. Dündar Evi, Tüccar Evi ve Zeytinyağı Müzesi’nin kamulaştırılmasıyla, sokak sağlıklaştırma projeleriyle, mimari projelerle, kötü durumdaki sivil mimarlık örneği yapıların yenilenmesiyle, bina cephe düzenleme çalışmalarıyla, bölge otoparkı ve yayalaşmış sokaklarıyla Türkiye’ye öncülük yapacak tarihi bir yerleşim haline gelecek” dedi.

Mudanya’nın Anayasası olarak hazırlanan Turizm Master Planı’na göre kentin var olan tarihi değerlerinin “kimlikli kent” çalışmaları kapsamında korunacağını vurgulayan Başkan Hayri Türkyılmaz, Girit Mahallesi’nin korunması ve sağlıklaştırılması projesi ile ilgili de bilgi verdi.

Türkyılmaz, “Meydanın kalbi konumundaki İsmet İnönü Parkı, Mütareke Meydanı yenileme çalışmalarını 1. Etap projesi kapsamında tamamlamıştık. Girit, aynı zamanda yoğun olarak turizm ve ticaret fonksiyonlarının bulunduğu bir çekim merkezi. Şükrüçavuş, Mütareke ve Halitpaşa mahallelerinde; bölgenin korunması ve sağlıklaştırılması sağlandı. Proje kapsamında yaklaşık 27 bin 500 metrekare doğal granit taş ve bazalt zemin kaplaması yapıldı. Uygulama sonrasında bölge turizmine hizmet eden bir görünüme kavuştu” dedi.

TÜRKİYE’NİN YENİ KÜLTÜR ROTASI MYRLEİA

Mudanya Belediyesi’nin ilçenin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmak için “Rota Myrleia” adı altında çalışmalarını tamamladığı “İnanç, Yürüyüş, Bisiklet ve Trekking” rotaları, Bursa Valiliği’nin oluru ile kültürel amaçlı rota ilan edildi. 2700 yıllık bir geçmişe sahip olan Mudanya’nın tarihi, kültürel ve doğal değerlerini kapsayan 131,6 kilometrelik kültür rotası, Turizm Amaçlı Sportif Yönetmeliği gereğince turizme kazandırıldı.

Bu kapsamda 20 kilometrelik Yürüyüş Rotası, Tirilye Mahallesi Çamlı Kahve, Aya Yani Kilisesi, Kapanca Antik Limanı, Ketendere Sahili Esence Sahili, Söğütpınar Sahil Yerleşkesi, Eğerce Sahil Yerleşkesi Mesudiye Bakıştepe Seyir Alanından oluşuyor.

31,6 kilometrelik Bisiklet Rotası, Tirilye Mahallesi Çamlı Kahve, Aya Yani Kilisesi, Kapanca Antik Limanı, Esence Sahil, Yalıçiftlik Mahallesi, Yaman Mahallesi, Çınarlı Mahallesi, Kaymakoba Mahallesi, Tirilye Sahilini, 17 kilometrelik Trekking Rotası ise Kumyaka Ayastafoni mevkii, Kumyaka Kirya mevkii, Çepni Mahallesi, Üsküptepe, Akyeller Selvilik mevkii, Kumkaya Lotus, Mavriya, Mankafa mevkii, Kumyaka köy meydanını kapsıyor. Uğur Mumcu Kültür Merkezi, Aydınpınar Kilisesi, Dereköy Kilisesi, Yaylacık Tatianos Anıtı, Mirzaoba Tarihi Minare, Sancak Anıtı ve Yörük Meydanı, Kaymakoba, Çınarlı, Yaman, Yalıçiftlik, Tirilye ve Kumyaka’nın bulunduğu 63 kilometrelik güzergah ise İnanç Rotası olarak kabul edildi.

TARİHİ KONAK CUMHURİYET MÜZESİ OLUYOR

Mudanya Belediyesi teknik personeli tarafından Mudanya’nın Anayasası olarak hazırlanan Turizm Master Planı’na göre kentin var olan tarihi değerlerinin ‘kimlikli kent’ çalışmaları kapsamında korunarak geleceğe aktarıldığını kaydeden Başkan Türkyılmaz, “Mudanya’nın kimliği Girit Sokağı’nın bir açık hava müzesine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında anıtsal değeri bulunan tarihi binanın kimliğine özgü bir şekilde yaşatılması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda tüm tescilli yapıların korunmasının özendirilmesi planlanmaktadır. Kentsel değerlerin günümüzde de varlığını sürdürmesi, gerek insanlık tarihi, gerekse ilçenin kültürel mirası açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bölge, Mudanya ilçesi içerisinde Kentsel Sit Alanı’nda bulunan büyük oranda korunmuş, özel bir bölgedir. Bu bölgenin sağlıklaştırılması, hem tarihi hem de ekonomik açıdan önem taşımaktadır. Tarihi mahalle, bozulmamış doğal güzelliği ve eski Rum evleriyle korunması gereken önemli mahallelerden biridir. Gerek Mudanya, gerek Bursa gerekse de Türkiye için örnek bir kentsel ve kültürel mirası koruma projesi olacaktır” İfadelerini kullandı.

Mudanya’daki Girit Mahallesi’nde bulunan tarihi konağın, “Gürol Sözen “1919- 1923 Destan ve Onlar Müzesi” adıyla yaşatılacağını belirten Türkyılmaz, “Akıncıabidin mahallesinde 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında 2. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli binaya yönelik 2 Haziran 2021 yılında hazırlanan Rölöve ile 1.ve 2. Dönem Restitüsyon Projeleri, Restorasyon Projesi ve Sanat Tarihi raporu Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 26 Mayıs tarihinde onaylanmıştır.    Bina, Restoratör Mimar Feyza Aksoy’un hazırladığı restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Çekül Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Ressam Gürol Sözen’in ‘1919-1923 Destan ve Onlar’ sergisinin eserleriyle hayat bulan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da başlattığı milli mücadeleden Mudanya Mütarekesi’ne ve 1923 Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan tarihi sürecin anlatıldığı daimi bir Cumhuriyet müzesi olarak yaşatılacak. Mudanyamıza hayırlı olsun” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X