Tarihe tanıklık eden evler

Zile’deki binlerce eski ev, yüzyıllar öncesinin kültürünü yansıtıyor. Mimarisiyle dikkat çeken mekanlar yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

Tarihe tanıklık eden evler

Geçmişi milattan önce 1600’lü yıllara dayanan Tokat’ın Zile ilçesindeki tarihi evlerin turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Tarihi kaynaklara göre, Ninova Melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600 yıllarında kurulduğu belirtilen Zile’de Roma, Hitit ve Osmanlılara kadar birçok dönemin izlerini görmek mümkün. 

Coğrafi konumu itibariyle doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar ise ayrı bir önem taşıyor.

GEÇMİŞE YOLCULUK

Mimarisiyle dikkati çeken, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alan tarihi Zile evleri, yapısı ve dış görünüşüyle görenleri geçmişe götürüyor. Bozulmadan bugüne kadar ayakta durmayı başaran evlerden oluşan sokaklar, ilçeyi gezenlerin dikkatini çekiyor.

Bölgenin sosyal yapısını da etkileyen evler, günümüzde kopmak üzere olan komşuluk ilişkilerini de korumayı başaracak yapılar olarak görülüyor. 

Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, ilçede 3 bin 600 tarihi evin bulunduğunu söyledi. Bu evlerin yüzde 10’nun restore edildiğini aktaran Ermiş, “Bu evlerinin bazıları yerel yönetimlerin desteğiyle bazıları da vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla restore edildi. Bu restorasyonlar ekonomik bir külfet de getiriyor. Vatandaşlarımızın çoğunun buna ekonomik durumları uygun değil” dedi.

Zile’nin Beypazarı ve Safranbolu’dan geri kalır yanı olmadığını dile getiren Ermiş, “Zile’nin 9 bin yıllık tarihi var. Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin derin kültürlerini taşıyan bir ilçe” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X