Tarihi gün

ABD ile Küba arasında 50 yıldır süren soğuk savaş dönemi sona erdi. Küba’nın Washington’daki elçiliği dün resmen açılırken, diplomatik ilişkilerin tam olarak başlamasını öngören anlaşmanın şartları da yürürlüğe girdi.

Tarihi gün

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen aralık ayında attığı adımın ardından Küba ile yarım asrı aşan sürenin ardından yeniden kurulan ilişkilerde dün tarihi bir adım atıldı.  

Küba’nın ABD’nin başkenti Washington’da 1961’de kapatılan Büyükelçilik binası yeniden açıldı. Yarım yüzyıl sonra ilk kez dün Beyaz Saray’ın çok yakınındaki Havana Büyükelçiliği’nde Küba bayrağı dalgalanmaya başladı.

Dün ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, resmi görüşme kapsamında Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez’i kabul etti.

AĞUSTOS’TA AÇILACAK

Küba’nın başkenti Havana’daki ABD elçiliği de Ağustos ayında açılacak. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı John Kerry, Havana’ya giderek, 50 yılı aşkın bir süredir ilk kez Amerikan büyükelçilik binasında Amerikan bayrağını yeniden dalgalandıracak.

HAZIRLIKLAR 6 AY SÜRDÜ

ABD ile Küba’nın ilişkileri, Fidel Castro’nun 1959’daki devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozuldu. Söz konusu gerginlik; ABD’nin Küba’ya 1960’tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961’de kesilmesine neden oldu.

ABD ile Küba geçen yıl Aralık ayında ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı aldı. Başkan Barack Obama ve Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro, görüşerek ilişkileri yeniden canlandırma kararı aldı. İki lider daha sonra konuyu nisan ayında Panama’daki Amerika Ülkeleri Zirvesi’nde karşılıklı olarak görüştü. Obama’nın Küba ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma ve karşılıklı olarak iki ülke başkentinde büyükelçilik açma konularında anlaştığını açıklamasının ardından ilişkiler hızla gelişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X