Tarihi hamam restore edilecek

Orhangazi’de 19. yüzyılın başlarında yapılarak kullanılmaya başlanan ve 1972 yılında çıkan yangın ile harabeye dönen eski Orhangazi Hamamı’nın restorasyonu için Büyükşehir Belediyesi düğmeye bastı.

Tarihi hamam restore edilecek

NEVZAT OKUMUŞ

Büyükşehir Belediyesi Tarihi Kültürel Daire Başkanlığı Bursa bölgesinde tarihi ve kültürel miraslar listesine Orhangazi’de 19. yüzyılda yapılan eski hamamı da dahil ederek çalışmalara başladı.

Amaçlarının tarihi hamamı sergi salonu yapmak olduğunu dile getiren yetkililer, hamamda yapılacak olan çalışmaları da bir rapor halinde Orhangazi Belediyesi’ne sundu. 

Buna göre tarihi hamamda iç kısımlarında sıvalar raspa edilecek, binadaki çatlaklar tespit edilecek. 

Çatlaklar derin duvar çatlağı ise etrafı iyice temizlendikten sonra hidrolik kireç enjeksiyonu yapılacak, daha sonra bu kısımlara dikiş atılarak güçlendirilecek. Güçlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, yapının iç kısmı horasan sıva ile sıvanacak ve üzeri kireç çile badana yapılacak. 

CAM FANUS KONULACAK

Yapının çevresi yaklaşık 1 metre derinlikle kazılarak drenaj işlemi gerçekleştirilecek. Çalışmalarda yapının dış cephesi ve çatısı da elden geçirilerek kubbelerinde bulunan fil gözleri düzenlenecek, üzerine demir döküm kasnakları yerleştirilip üzerine de cam fanusları konulacak. Daha sonra yapının çatısı Osmanlı kiremit ile örtülecek. 

Yapının zemin kaplamalarında kullanılabilir durumda olan kaplamalar temizlenip korunacak, kalan kısım Marmara beyaz mermer ile kaplanacak. Yapının ayrıca soyunma yerleri de elden geçirilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X