Tarihi jest

Soğuk Savaş döneminin iki düşman ülkesi ABD ve Küba, yakınlaşmak için önemli bir adım attı. ABD Başkanı Obama ve Küba lideri Raul Castro önceki gün el sıkıştı ardından da yüz yüze görüştü.

Tarihi jest

Panama’da başlayan Amerika Devletleri Zirvesi’nde tarihi bir ana tanıklık edildi. ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro birbirine eline uzattı. 

Bu, iki ülke arasındaki yaklaşık 50 yıllık düşmanlığın ardından bir ABD lideri ile bir Küba liderinin ilk doğrudan teması özelliği taşıyor. İki liderin kameralar karşısında selamlaşması, ABD ve Küba arasındaki yaklaşık dört ay önce başlayan yakınlaşma çabalarından sonuç alındığı şeklinde yorumlandı. Liderler, Aralık 2014’te Papa Franciscus’un arabuluculuğuyla aldıkları ilişkileri normalleştirme kararının ardından dün ilk kez yüzyüze bir görüşme yaptı. 

‘O DÖNEM BİTTİ’

Zirvesi öncesi bir forumda Latin Amerika liderlerine seslenen ABD Başkanı Barack Obama, Washington’un bölgenin içişlerine karıştığı dönemin geride kaldığını söyledi. 

Obama ‘Bu yarım kürede ABD’nin hiç hesap vermeden bölgenin içişlerine karışabildiğini varsaydığı günler artık geride kaldı’ dedi.

Ancak siyasi gözlemciler Washington ile Havana arasındaki arasındaki yumuşamanın ABD ile Venezuela arasındaki gerilim nedeniyle gölgede kalma riskinini bulunduğunu belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X