Tarım Komisyonu Gemlik için devrede

TBMM Tarım Orman Su İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, Gemlik’te deprem riske ve kentsel dönüşüme yönelik özel yasa tasarısı için yeşil ışık yaktı.

Tarım Komisyonu Gemlik için devrede

CEMAL KIRGIZ

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın davetlisi olarak ilçeye gelen Tarım Orman Su İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, amaçlarının insanı korumak, yaşatmak, mutlu etmek ve refah düzeyini yükseltmek olduğunu vurguladı. 

İbrahim Yiğit, komisyon üyesi milletvekilleri İsmet Su, Bedrettin Yıldırım ve Önder Matlı, Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ile birlikte incelemelerde bulundular. Milletvekilleri, ilçenin taşınması planlanan sağlam zeminli arazilerdeki zeytinlik vasfını yitirmiş ağaçlık bölgeler ile makilik alanları gezdiler. Heyet Küçük Kumla ve Manastır bölgelerinin dağlık kesimleri ile eski radar yoluve çevresinde incelemelerde bulundular. Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ile birlikte TBMM Tarım Orman ve Su İşleri Komisyonu üyelerine bilgi veren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 11 bin konut yapılarak riskli bölgelerin deprem riskinden korunabileceğini bildirdi.

600 HEKTAR GEREKLİ

Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit ve milletvekilleri daha sonra Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası’nda organize edilen ‘Gemlik ve Deprem Riski’ toplantıya katıldılar. 86 bin 324 nüfusun 64 bin 442’sinin riskli bölgede yaşadığına dikkat çeken Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 10 bin 442 binadan 8 bin 479’unun da alüvyon zemin üzerinde yer aldığını anımsattı. Yılmaz, Gemlik’teki iki aktif fay hattı üzerinde bulunan bina sayısının da 259 olduğunu ve burada 4 bin 500 kişinin yaşadığını anlattı. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Kuzey İmar Planları’nda imara açılacak bölge 200 hektar, DOP, SİT, Arazi Eğimi sonrasında 100 hektar alan kalıyor. Ancak bize 600 hektar alan gerekli” dedi. 

İŞBİRLİĞİ İSTEDİ

Gemliklilerin deprem riski ve sağlam zeminli arazilere geçiş konusundaki hassasiyetlerine saygı duyduklarını anlatan Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit de, Gemlik’e özel yasa konusunda Orman, Mera, Toprak Koruma gibi kanunların engeller yarattığını ifade ederek, Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harekete geçirileceğini söyledi. Bakanlıklardan alınacak gerekli onayın ardından tadilat ve yeni yasalar ile sorunun çözülmesi için ellerinden geleni yapacakları sözünü veren İbrahim Yiğit, işbirliği, birlik ve beraberlik istedi.

ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ

İlçeyi gezip, gördüklerini, yeni yerleşim alanlarında da incelemeler yaptıklarını anlatan Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit, “Türkiye’de 10 yıl önceki zeytin ağacı sayısı 90 milyondu. Şimdi 170 milyon zeytin ağacımız var. Milli Emlak’ın 2 milyon hektarlık arazisi var. Gemlikliler merak etmesinler. 100 zeytin ağacı kesilse, 400 zeytin ağacı dikilir. Gemlik’in sorunu toplumsal sorundur, insani sorundur. Çalışmalara başlıyoruz” dedi.

‘YENİ DÜZENLEME ŞART’

Gemlik’i bu sorundan kurtaracaklarını ifade eden AK Parti Bursa Milletvekili ve Komisyon Üyesi Bedrettin Yıldırım ise, “El ele, gönül gönüle vererek bu sorunu çözmek zorundayız. İşbirliğimiz sürecek” diye konuştu. AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su da, Gemlik’e özel yasa tasarısını denetleyecek olan kurumların da ilçeye gelip incelemelerde bulunmalarını isterken, AK Parti Bursa Milletvekili Komisyon Üyesi Önder Matlı ise, yeni düzenlemenin şart olduğunu ve bunu el ele, gönül gönüle, omuz omuza vererek çözeceklerini söyledi. 

BU SORUNU ÇÖZELİM

Komisyonun MHP’li üyesi Bursa Milletvekili Necati Özensoy da, tüm partileri içine alan ortak kanun teklifine MHP grubu olarak hazır olduklarını söyledi. Özensoy, “İyi niyetli ve Türkiye’nin geri kalanına da örnek oluşturacak bir yasa tasarısı olacak. Bu toplantılar sonrası çözüm süreci ivme kazanmıştır. 2015 Genel Seçimleri öncesinde bu sorunu çözelim” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X