Tarım sektöründen gövde gösterisi

Bursa’da düzenlenen fuarlar arasında fark yaratan BURTARIM dün açıldı. Tarım ve hayvancılıktaki son teknolojilerin görücüye çıktığı organizasyon kapsamında, bazı ürünlerin de ilk kez tanıtımı yapılıyor.

Tarım sektöründen gövde gösterisi

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa 15’inci Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2017) ile Bursa 10’uncu Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı dün kapalarını araladı. Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki fuar, 11-15 Ekim tarihleri arasında 09.30-19.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, açılıştaki konuşmasında Bursa Tarım Fuarı’nın 7 iklim coğrafyasına hitap eden ürün sergilemesiyle Türkiye’deki diğer organizasyonlardan ayrı bir yere konumlandığını söyledi. Bu yıl da dopdolu bir fuar hazırladıklarına vurgu yapan Ersözlü, ”Sektörün ticari hacmine ve satışlarına katkı sağlamasını umuyoruz. Tarım 4.0’ın en güzel örneklerini, son teknolojilerini Bursa tarım fuarında hep birlikte burada göstereceğiz. Sektördeki en önemli üreticilerimiz, dünya markaları gelişmelerini burada ziyaretçilerle buluşturacaklar. 11 markanın Türkiye’de ilk kez görücüye çıkardığı traktörler ve biçerdöverler fuarda yerini alıyor. Yurt dışından gelen ziyaretçi sayımızda da bu yıl yüzde 50 gibi anlamlı bir büyüme var” dedi.

ÇİFTÇİMİZ BEY GİBİ YAŞASIN

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, tarım, hayvancılık ve üreticinin desteklenmesi konularında Bursa’nın dünyaya örnek olduğunu dile getirerek, şehirdeki çiftçiye sadece üretim aşamasında değil ambalajlama ve pazarlama alanında da destek verdiklerini vurguladı. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tarım AŞ kanalıyla dünya pazarlarında gidebilecek ürünleri belirlediklerini, çiftçileri bu ürünlerin üretilmesi konusunda motive ettiklerini anlatan Altepe şunları kaydetti: ”Üretilen ürünlerin dünya pazarlarında alıcı bulabilmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Geçen hafta Hong Kong ve Tayvan’a buradan ürün gönderdik. Avrupa’nın her bölgesine ihracat yapıyoruz. Yakında Körfez ülkeleri de bu kervana dahil oluyor. Şu anda birçok tesis kuruluyor. Üretimi her alanda destekliyoruz. Yeter ki Bursa’ya tarım ve hayvancılıkta mesafe kazandıralım. Kırsal kesim göç vermesin ve halkımız mutlu olsun. Çiftçilerimiz bulunduğu yerde bey gibi yaşasın. Tek derdimiz bu.”

EN STRATEJİK SEKTÖRLERDEN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, gıda sektörünün dünya ekonomileri için en stratejik sektörlerden biri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin dünyada ekilebilir arazi büyüklüğü açısından 12’nci sırada bulunduğunu hatırlatan Onur, sanayide olduğu gibi tarımda da inovasyon, teknoloji altyapısı, girişimcilik ve startup yatırımlarının gerçekleştirilmesiyle 17-18 milyar dolarlık ihracat eşiğinin rahatlıkla aşılabileceğine işaret etti.

ÇİFTÇİ YENİLİKLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Kubota Bölge Müdürü İdris Çalışkan, BURTARIM’a 4’üncü kez katıldıklarını belirterek, bu yıl önceki yıllara göre daha yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Artık eski dönemlere göre yeni teknolojileri daha sıkı takip eden bir çiftçi portföyü oluştuğunu vurgulayan Çalışkan, ”İlk gün olmasına rağmen satışlarımız başladı. Ürünlere ilgiden memnunuz. İlerleyen günlerde daha çok yoğunluk olacak. Çiftçimiz her geçen gün teknolojiyle daha sıkı fıkı olmaya başladı. İşçi bulmak ve çalıştırmak çok zor. Üretici de bunun farkında. O yüzden bütün tarım aletlerini herkes artık biliyor. Bilmekle kalmıyor alıyor. Biz Kubota olarak hedeflerimiz doğrultusunda gidiyoruz” dedi.

DENİZBANK ÜRETİCİLERLE BULUŞTU

Bursa Tarım Fuarı’nda stant açan Denizbank’ın Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, son 15 yıla bakıldığında tarım kredilerinin her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Söz konusu kredilerde son 5 yılda ortalama yüzde 20’lik bir büyüme olduğunu ifade eden Koçak, ”Türkiye’nin toplam kredilerine baktığınızda tarım sektörü bunun yalnızca yüzde 5’ini alıyor. Bu anlamda daha gidecek yolumuz var. Her geçen gün de çiftçilerimizin finansmana erişimi kolaylaşıyor. Biz de Denizbank olarak buna çok ciddi bir katkı sağlıyoruz” diye konuştu. Geri ödemelerde bir problem yaşamadıklarının altını çizen Koçak, çiftçilerin ödeme ahlakının çok yüksek olduğunu ifade etti. Koçak, şöyle devam etti: ” Bizler de onların başına gelen afetlere karşı anlayışlı olmaya ve onların yanında durmaya çalışıyoruz. Bugün tarım kesiminin batık kredi oranı Türkiye’nin toplam batık kredi oranından daha düşüktür. Kredi faiz oranlarında kısa vadede ciddi bir düşüş beklenmiyor. Bu konuda biz de tarafız. Tabi ki faizlerin düşmesi, ülkedeki yatırımların artması bizim de çok istediğimiz bir şey. O yüzden umarım orta vadede bu sorunu yeniden aşarız.”

RAKAMLARLA BURTARIM

-Fuar 75 bin metrekarelik alanda kuruldu.

-420 firmanın bin 216 markası yer alıyor.

-50 ülkeden 310 bin ziyaretçi bekleniyor.

-Organizasyon 7 ayrı holde gerçekleştiriliyor.

-Tarımdaki son teknolojiler sergileniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X