Tarım sektörüne fuar morali

Rusya krizi, FETÖ’nün darbe girişimi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri ile sarsılan tarım sektörü, Bursa’da yeni bir sayfa açtı. 22 ülkeden 451 firmanın katıldığı fuar, sektörün gövde gösterisine dönüştü.

Tarım sektörüne fuar morali

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

 

Bursa 14’üncü Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2016) ile Bursa 9’uncu Uluslararası  Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı dün Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 12-16 Ekim tarihleri arasında 09.30-18.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın açılışındaki konuşmasında, gerek yurtiçi gerekse yurtdışından ziyaretçi akınıyla karşılaştıklarını söyledi. Bunun normalleşme sürecinin ve ertelenen alımların başladığını gösterdiğini belirten Ersözlü, ”Bu büyük organizasyon moral veriyor. Tarım konusundaki yenilikler görücüye çıkıyor. Birbirinden uygun fiyatlar ve katılımcı firmalarımızın önemli kampanyalarıyla yüz binlerce çiftçimize önemli ticaret imkanı sağlanacak” dedi.

Fuara 22 ülkeden 451 firmanın katıldığını dile getiren Ersözlü, ”Ayrıca 46 ülkeden ziyaretçilerimiz var. Ülkemizde 50’nin üzerinde tarım fuarı hazırlanmakta bunlar içerisinde 7 iklim coğrafyasına hitap eden tek tarım fuarı burasıdır. Dopdoluyuz 300 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Fuarımızı geçen yıla göre yüzde 8’lik bir büyümeyle açıyoruz” diye konuştu.

BURSA TARIMIN GÖZ BEBEĞİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk da, Bursa’ya değer katan fuarların 15 Temmuz’un oluşturduğu algının da ortadan kalkmasını sağladığına işaret etti. Bursa Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Mehmet Aydın ise, endüstri kenti olan Bursa’nın aynı zamanda tarım ve hayvancılığa dayalı gıda sanayinin de göz bebeği olduğunu vurguladı. Daha sonra kürsüye çıkan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, tarımın önemine dikkat çekerek, ”Geçen yılki tarımsal gayrisafi milli hasılamız 147 milyar liradır. Bu hasıla bakımından ülkemiz Avrupa’da birinci sıradadır” ifadesini kullandı.

TARIM AŞ ÖZEL SEKTÖRÜN RAKİBİ DEĞİL

Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, Türkiye’de tarım alanında belediyelerin kurmuş olduğu tek ticaret şirketinin Tarım AŞ olduğunu hatırlattı. ”Tarım AŞ özel sektörün rakibi veya onun hareket sahasına giren bir işlevi yerine getirmek amacıyla kurulmadı” diyen Bektaş şöyle devam etti: ”Doğrudan doğruya üreticimizin yanında olmak adına kuruldu. Bu misyonunu da devam ettirmektedir. Bu yanlış anlaşılmasın. Özel sektörümüzü diri tutmak desteklemek durumundayız.”

 

1 MİLYON LİRALIK TRAKTÖR

 

Bursa’da sektörün gövde gösterisine dönüşen fuarın en pahalı traktörü 337 bin 150 dolarlık fiyatıyla (1 milyon 38 bin 422 lira) New Holland T8 oldu. Söz konusu markayı bünyesinde bulunduran Türk Traktör’ün Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, traktör pazarının 2016’da geçen yılın yüzde 7,4 üzerinde seyrettiğini söyledi. 2016’nın kendileri için iyi bir yıl olduğuna işaret eden Özdemir, ”Türk Traktör Türkiye’nin ilk firması. 62 yıldır modern tarımı yönlendiren vizyonumuzla çiftçilerimizin ihtiyacı olan, onların işini kolaylaştıracak, verimini artıracak traktör ve ekipmanları Türk Traktör olarak yüksek teknolojiyle, uygun koşullarda, geniş servis ve yedek parça ağıyla çiftçilerimize sunmaya çalışıyoruz. Markamız New Holland sadece Türkiye’de değil dünyada da başarılı. Ankara’da ve Sakarya’da ürettiğimiz traktörleri dünyanın 5 kıtasında 130’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz” dedi. Bursa’daki fuarın dünyaya hitap ettiğini vurgulayan Özdemir, ”Bursalı çiftçilerimiz verimliliği artırmanın yolunun teknolojiden geçtiğini biliyorlar. O yüzden de teknolojiye yatırım yapıyorlar” diye konuştu.

TRAKTÖR KREDİSİNE İLGİ BÜYÜK

Denizbank Kütahya Afyon Bölge Sorumlusu Fatih Demiralay, çiftçilerin sundukları kredilere yoğun bir ilgi gösterdiğini söyledi. Traktör kredi faiz oranlarının New Holland ve Case’de 1.16, diğerlerinde ise 1.18 olduğuna dikkat çeken Demiralay, ”Ödemeleri 5 yılla 7 yıl arasında kredilendirebiliyoruz. Şuan için başvuru alımına başladık. Traktör bayileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bize başvuru olması sonucunda ilgili şubemize yönlendirip işlemlerini gerçekleştireceğiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X