Tarım sigortası için yerinde tespit isteniyor

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan çiftçilerin tarım sigortası yaptıramadığını belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu engelin aşılması için yerinde tespit yönteminin uygulanmasını istedi.

Tarım sigortası için yerinde tespit isteniyor

GÜRHAN ADANA

Tarım sigortası yaptırmak isteyen bazı çiftçiler, ektikleri arazinin mirasçılarına ulaşıp kira sözleşmesi imzalatamadığı için kira sözleşmesi de olmuyor. Bu durumdaki çiftçiler, kira sözleşmesi olmadığı için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) alınmayanca ürününü de sigortalatamıyor.

Ekili alanlarda zarara yol açan dolu ya da yağmur yağışlarının ardından tarım sigortası gündeme geliyor. Ürünlerini sigortalatan çiftçilerin zararları sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, tarım sigortası yaptırmak isteyen kimi çiftçilerin önüne ise sigorta sözleşmesi öncesi önemli bir engel çıkıyor. Çiftçiler, işlediği arazinin çok sayıdaki mirasçısına ulaşarak kira sözleşmesi imzalatıp ürününü sigortalatamıyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ…

Çiftçiye doğal afetlere karşı ürünlerini sigorta ettirmeleri yönünde son yıllarda önerilerde bulunulduğunu ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu aşamada karşılaşılan bazı engellerin kaldırılması için düzenlemeler yapılmasını istedi. Aktaş, “Ürününü sigorta ettirmek isteyen çiftçi, yetiştirdiği ürünü Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil ettirmek zorunda. Ancak, ÇKS için, arazi kiralanmışsa kira sözleşmesinin de sunulması gerekli. Çiftçi, kiraladığı arazinin mirasçılarına başka şehirlerde ya da yurtdışında yaşadıkları için ulaşamıyor. Dolayısıyla kira sözleşmesini ÇKS başvurusunda gösteremiyor. ÇKS’ye kayıt ettiremediği ürünü de sigortalatamazken, tarımsal desteklerden de yararlanamıyor” dedi.

Tarım sigortası yaptırmanın önündeki bu engelin aşılması için yerinde tespit yönteminin uygulanmasını isteyen Aktaş, bu uygulamanın köklü çözüm getireceğini belirtti. Tarım Müdürlüğü görevlileriyle o mahalle ya da köyün muhtarının araziyi yerinde görüp ÇKS için gerekli belgeyi verebileceğinin altını çizen Aktaş, “Böylece tarım sigortasının önündeki başvuru engeli kaldırılmış olur. Tarla kiralayan ve tarlanın sahiplerine ulaşamayan çiftçiler için yerinde tespit yöntemi tek çözümdür’ diye konuştu.

BİNLERCE DÖNÜM KAYITDIŞI…

Yenişehir’de ekilebilir toplam 520 bin dönüm arazinin yalnızca 310 bin dönümünün ÇKS’ye kayıtlı olduğunu, 210 bin dönüm arazinin ise kayıtdışı ekilmek zorunda kalındığına dikkat çeken Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ÇKS’ye kayıt için başvuru yapan çiftçi sayısının ise her geçen yıl azaldığını ifade etti.

Tarım sigortasının benimsenip yaygınlaşmasının önündeki bu engelin kaldırılmasını isteyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu yöndeki girişimlerden olumlu sonuç beklediklerinin altını çizdi. Aktaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sorunu ilettiklerini ve bu konuda çalışma başlatılacağı sözünü aldıklarını kaydetti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X