‘Tarıma destek milli gelirin yüzde 1’ine çıkarılmalı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Kanunu’nda tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağına ilişkin hüküm bulunduğunu söyledi.

‘Tarıma destek milli gelirin yüzde 1’ine çıkarılmalı’

Söz konusu kanunda tarımsal destekleme araçlarının da sıralandığını belirten Bayraktar, 2006-2014 yıllarını kapsayan dönemde her yıl ödenen tarımsal desteklerin milli gelirin yüzde 1’inden az olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl ödenen tarımsal destekler ile milli gelirin yüzde 1’i arasındaki farkın 7 milyar 698 milyon lira olduğunu kaydeden Bayraktar, destek oranının milli gelirin yüzde 1’ine çıkartılması halinde 7,7 milyar lirayı bulacak destek artışının özellikle mazot ve gübre desteği olarak çiftçiye verilmesini istedi. Bayraktar, ‘Tarımda 2023 hedefleri olan 150 milyar dolarlık hasılaya, 40 milyar dolarlık ihracata ulaşmak, 84 milyona yükselecek ülke nüfusumuzun gıda güvencesini sağlamak ve 50 milyon turisti beslemek istiyorsak desteği milli gelirin yüzde 1’ine çıkartmalıyız. Aksi takdirde bu hedeflere ulaşmak mümkün değildir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X