Tarıma erken uyarı sistemi

Kırağı, don ve benzeri nedenlerle rekolte kayıplarının önlenmesi amacıyla İnegöl’de Erken Uyarı Sistemi konuşlandırıldı. Sistem, meteorolojik gelişmeleri çiftçiye SMS ile bilgi verecek.

Tarıma erken uyarı sistemi

SADULLAH ORGAN

İnegöl’de herhangi bir meteorolojik tehlike durumunda çiftçileri mesaj yolu ile uyaracak olan Erken Uyarı Sistem devreye girdi. 

Don, kırağı ve benzeri nedenlerden dolayı ürünlerin zarar görmemesi, rekolte kayıplarının önlenmesi, üretim, işçilik ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile çiftçinin daha çok gelir elde etmesi amacıyla 35 bin TL maliyetle İnegöl Belediyesi tarafından şehrin doğu ve batısına koyulan erken uyarı sistemleri faaliyete başladı. Şehrin doğusundaki Çitli Mahallesi’ne koyulan Erken Uyarı Sistemi’nin törenle faaliyete geçti. Sistemden alınan değerlerin sonuçları, İlçe Tarım Müdürlüğü’ne, muhtarlıklara ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan 2 bin 200 çiftçinin cep telefonuna zaman zaman gönderilecek.

 

SMS İLE BİLGİ

Tarım sektörünün, hava şartlarından en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu dile getiren İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaşanan tüm bu olumsuzlukları en aza indirmek ve gerekli tedbirleri öncesinden alabilmek için bir erken uyarı sistemi oluşturduklarını söyledi. 

Aktaş, tarım arazilerine yerleştirilen düzenek üzerindeki sensörlerle hava sıcaklığı, nisbi nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı, toprak sıcaklığı, rüzgarın şiddeti gibi değerler ile don ve kırağı gibi meteorolojik olayların erken uyarı istasyonları sayesinde çitçilerin cep telefonlarına SMS ile bildirileceğini anlattı. 

50 BİN HEKTAR

Ayrıca hastalık ve zararlılara karşı bilinçsiz ve gereksiz ilaçlamanın önlenmesi için de yine ilaçlama ve gübreleme hakkında da çiftçilere bilgilendirme yapılacağını kaydeden Belediye Başkanı Aktaş, bu çalışma ile rekolte kayıplarının önlenmesi, üretim, işçilik ve girdi maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra ürünü değer kazanan çiftçinin daha çok gelir elde etmesinin hedeflendiğinin altını çizdi. Aktaş, güney, doğu ve batı olmak üzere 6 kilometrekarelik ve 50 bin hektarlık alanı kapsadığını sözlerine ekledi. 

ÜÇ İSTASYON ENTEGRE

Çitli Mahallesi’ne kurulan doğu istasyonundan, Kurşunlu, Kınık, Özlüce, Hamamlı, Eymir, Küçükyenice, Süpürtü ve Hasanpaşa Mahalleleri’nin arazileri, Turgutalpköy Mahallesi’ne kurulan batı istasyonundan Kıran, Kayapınar, Süle, Elmaçayır, İnayet, Çaylıca, Doğanyurdu, Çiftlik, Yeniceköy, Akıncılar, Edebey ve Cerrah Mahalleleri’nin arazileri, ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Deydinler’de konuşlandırdığı ve merkezi sisteme entegre edilen istasyondan ise Ortaköy, Dipsizgöl, Alibey, Kulaca, İsaören, Hocaköy Mahalleleri’nin arazileri faydalanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X