Tarlada 25 kuruş pazarda 1 lira

Tarladaki üretici düşük, tüketici ise yüksek fiyattan şikayetçi.

Tarlada 25 kuruş pazarda 1 lira

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Eskişehir bölgesinde üreticinin maydanozun demetini 25 kuruşa, roka ve dereotunu 35 kuruşa, ıspanağın kilogramını 50-75 kuruşa, taze soğanı ise 1-1,5 liraya sattığını söyledi. Üreticinin verdiği ürünün fiyatının halden çıkış noktasına kadar 2-3 kat arttığını ifade eden Buluşan, ”Tüketici maydanozun demedini bir liraya yiyor ancak biz bu fiyatın dörtte birine üretim yapıyoruz” dedi.

SOĞAN TARLADA KALDI

Nisan ve mayıs aylarında birçok üretici pazar bulamadığı için ıspanak ve soğanın tarlalarda kaldığını dile getiren Buluşan, ”Üretici zarar ediyor. Çiftçinin sattığı malın tüketiciye ulaştığında fiyatı dört katına çıkıyor. Üretim mevsiminin yağışlı geçmesi de Türkiye genelinde ürün fazlalığına neden oldu. Bu da üretici fiyatlarını etkiledi. Üretim planlaması olmadığından, ürünün çokluğu, pazarın yetersiz olması ve hal dışı satışlar üreticinin malını tarlada bıraktırdı. Biz hem sağlıklı hem düşük fiyatlarla tüketicinin sofrasına ürün ulaştırmak istiyoruz” diye konuştu.

BİRİLERİ KAZANIYOR

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi Başkanı Sülahi Özalp, çiftçinin ürünün bolluğuna rağmen para kazanamadığına işaret etti. Tüketicinin de pahalıya ürün aldığı için zarar ettiğini anlatan Özalp, ”Üretici ve tüketici zarar ederken birileri para kazanıyor. İlgili bakanlıklar ve odalar bu kişileri tespit edip, önlem almalıdır. Üretim çokluğunun bulunmasından dolayı ucuz yememiz gereken ürünleri aksine pahalı yiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X