Tasarruf oranları yukarıya çekilecek

”Varlık Fonu, BES, çeyiz hesabı, konut hesabı gibi yaptığımız bütün düzenlemeler orta ve uzun vadede tasarruf oranlarını yukarıya çekecek” diyen Bakan Ağbal, bu alanda düzenlemelerin süreceğini ifade etti.

Tasarruf oranları yukarıya çekilecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de tasarruf oranlarının istenilen seviyede olmadığını belirterek, bu oranları yukarıya çekecek düzenlemeleri art arda hayata geçirdiklerini söyledi. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) devlet katkısının yanı sıra son olarak otomatik katılıma dayalı BES’i hayata geçirdiklerini, Ocak 2017’de uygulamaya girecek sistemle orta ve uzun vadede çok ciddi bir kaynağın birikmesini beklediklerini ifade eden Ağbal, BES’e mevcut yapısı itibarıyla her sene devlet bütçesinden kaynak aktardıklarını anımsattı. Gelecek yıl da bütçeden sisteme 3,9 milyar liralık katkı vereceklerini vurgulayan Ağbal, ”Türkiye Varlık Fonu uygulaması, BES sistemi, BES’e otomatik katılım, çeyiz hesabı, konut hesabı, sermaye piyasalarında vadeye bağlı olarak vergi oranlarının aşağı düşürülmesi gibi yaptığımız bütün düzenlemeler orta ve uzun vadede tasarruf oranlarını yukarıya çekecek” dedi.

YENİ ENSTRÜMANLAR

Türkiye’de finansal piyasalarının derinleşmesini sağlamak için Türkiye Varlık Fonu, gayrimenkul sertifikası, İslami finans olarak adlandırılan yeni enstrümanları peyder pey sisteme dahil ettiklerini dile getiren Ağbal, bunun sermaye piyasaları, sermayenin tabana yayılması ve uzun vadede tasarrufların özendirilmesi bakımından önemli olduğunu kaydetti.

YATIRIMCI ‘GELİN’ DEMEKLE GELMEZ

İstanbul Finans Merkezi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Ağbal, çalışmaların devam ettiği bu konuda, Maliye Bakanlığı olarak kanun hazırlıklarına başladıklarını bildirdi. Söz konusu merkezin İstanbul’da belli bir bölge içinde yapılandırıldığını hatırlatan Ağbal, ”Binaları yapmak tek başına yetmez, (yatırımcılara) ‘gelin’ demekle de gelinmez. İstanbul Finans Merkezi eğer ileriye dönük iddialı bir proje olacaksa, diğer rekabet içinde olduğumuz finans piyasaları ne imkanlar sunuyorsa, biz o imkanları aynen, hatta daha fazlasıyla sunacağız” görüşüne yer verdi.

BİZ DAHA FAZLASINI VERECEĞİZ

Bakan Ağbal, finansal piyasalardaki işlemler üzerindeki vergi yüklerini diğer ülkelerden daha rekabetçi hale getireceklerini ifade ederek şunları kaydetti: ”Buralar çok nitelikli insanların, nitelikli çalışanların bulunduğu piyasalardır. Bu piyasalara, bu alana nitelikli insanları çekecek birtakım teşvikler getirmemiz lazım. Bu insanlar o kadar hassas ki istediği ülkede istediği parayla zaten kazanç elde edebiliyor. Şu anda rekabet içinde olduğumuz finans piyasalarında, oradaki çalışanlar hangi sistemde avantajlılarsa biz onların daha fazlasını vereceğiz. İstanbul Finans Merkezi Kanunu Tasarımızın temel amacı bütün bu avantajları, imkanları, buradaki aktörlere sunmak. Uluslararası finans kuruluşları buraya gelecekler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X