Taşeron sorunu bitti, işsiz sayısı 2,8 milyon

Muhalefetin eleştirilerine ve taahhütlerine sert çıkan Bakan Çelik, ”Taşeron sorunu bitti. İşsiz sayısında 6,2 milyonu nereden çıkarıyorsunuz? Dünyanın yapmadığı bir hesabı yapmaya çalışıyorsunuz” dedi.

Taşeron sorunu bitti, işsiz sayısı 2,8 milyon

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de taşeron sorununun bittiğini ileri sürdü.

NTV’de gündeme iliştin sorularını yanıtlayan Çelik, muhalefetin taşeron sorununu çözme vaadi hatırlatılınca, ”Bunların tamamı 7 Haziran yaklaşımları. Taşeron demek hizmet alımı demek. Hizmet satın almıyorum demek Türkiye’yi çağdışı bir anlayışa götürmek demek. Asıl işte çalışan taşeron işçisi kadroya alınacak. Taşeron sorunu Türkiye’de bitti” dedi. Çelik, muhaletefetin 6 milyon olduğunu iddia ettiği işsiz sayısı ile ilgili olarak da, ”Türkiye’de 2014 sonu itibariyle işsiz sayısı 2 milyon 850 bin. 6 milyon 200’ü nereden çıkarıyorsunuz? Dünyanın yapmadığı bir hesabı siz yapmaya çalışıyorsunuz” diye konuştu.

NE DEDİKLERİ BELLİ DEĞİL

Bakan Çelik’e, ‘işsizliğin azaltılması için hem genel hem de dezavantajlı gruplar için sigorta primlerinin azaltılması önerisi’ de hatırlatıldı. ”Ne dedikleri belli değil” diyen Çelik, bunun zaten kendileri tarafından uygulandığını vurguladı. Çelik, ”Gençlerin istihdamı ile ilgili prim paylarını karşılıyoruz. Ayrıca 5 puan indirimi var. Bütün çalışanlara uygulamaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

DÜNYA BİZE GIPTA İLE BAKIYOR

Bakan Çelik, şunları kaydetti: ”Biz Sosyal Güvenlik Kurumu’nu devraldığımız zaman emekli aylığı ile sağlık giderleri gelirlerini sağlama oranı yüzde 59’du bu yüzde 71’e çıktı. Hem gelirlerinizi artıracaksınız hem 78 milyona hizmet sunacaksınız hem de teşvik uygulamalarıyla daha çok istihdamı gerçekleştireceksiniz. 6 milyon istihdam varken teşviklerle 13 milyon 600 bin istihdam gerçekleştiriyoruz. Dünya bize gıptayla bakıyor. Küresel krizlere rağmen son 5 yılda 5 milyon istihdamı nasıl gerçekleştirdiniz diye…”

GERÇEKÇİ POLİTİKA İZLİYORUZ

Emeklilik yaşını tekrar 38’lere hiçbir hükümetin indiremeyeceğini, bunun tamamen iflas anlamına geldiğini ifade eden Bakan Çelik, ”Üç kez seyyanan zam yaptık şimdi 4’üncüsünü yaptık. 5 milyon 100 bin emeklimize seyyanen 100 lira zam yaptık. 257 lira olan SSK emekli maaşı bugün bin 100 lira. Bunun daha fazlasını vermek iktidarımızın arzusu. Türkiye’de emekli sayısı 11 milyon. Normal şartlarda 6-7 milyon emekli olacakken siz 11 milyon genç emekliyi Türkiye’de ortada bırakmışsınız. Yanlış politika uygulamayacaksınız. Biz doğru gerçekçi politika izliyoruz.”

İÇİMDE KALDI DEDİĞİNİZ DÜZENLEME VAR MI?

-Çalışma hayatı dinamik bir hayat. Mevsimlik, üniversiteli işçiler…

-İş kazalarını ortadan kaldıracak mevzuat düzenlemelerini tamamladık.

-Sendikalı sayısı artıyor. Memur 3. kez toplu sözleşme masasına oturacak.

-Çok önemli düzenlemeler yapıldı. Kapsamlı bir şeyin kaldığını söyleyemem.

GÜNEYDOĞU’DA TEHDİT VE BASKI DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ‘Artık son 3 güne girdik birkaç gün sonra sandığa gidilecek. Vatandaşa son mesajınız ne olur’ sorusu üzerine şunları kaydetti: ”Türkiye istikrarı zor yakaladı. AK Parti döneminde Türkiye her alanda 3 misli 4 misli büyüdü. Ekonomik istikrar sayesinde bunu elde ettik. Biz barajların arkasına sığınmış bir parti değiliz. Güneydoğu’dan geliyorum şimdi tehdit ve baskı devam ediyor. Silahla demokrasiyi aynı yerde tutamazsınız. Birinden vazgeçeceksiniz. Türkiye’yi yeniden koalisyona mahkum etmek Türkiye’nin daha büyük sorunlarla karşı karşıya bırakılması demektir. Türkiye bunu hak etmiyor diyorum. İstikrarın devam etmesi konusunda bir iradenin ortaya çıkacağına inanıyorum.”

43 BİN İŞÇİ İÇİN TOPLUSÖZLEŞME

Hak-İş Konfederasyonunun örgütlü olduğu 13 işletmede, 43 bin işçiyi ilgilendiren ‘Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü’ imzalandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza töreninde, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalara üye yaklaşık 43 bin işçiyi kapsayan protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini söyledi. Bu süreçte tüm sendikalarla olduğu gibi Hak-İş’le de sağlıklı bir diyalog çerçevesinde sözleşmeyle ilgili bir noktaya geldiklerini vurgulayan Çelik, ‘Aylık brüt çıplak ücretleri 2 bin 150 liranın altında olanlara 100 lira seyyanen artış sağlandı. Aylık 2 bin 150 lira ile 2 bin 250 lira arasındaki çıplak ücretlere, 2 bin 250 lirayı geçmemek üzere, 75 lira ücret artışı sağlandı. Yine 2 bin 250 ile 2 bin 350 lira arasında ise ücretlere 50 liralık seyyanen artış, iyileştirme gerçekleştirmiş bulunmaktadır” diye konuştu.

TOPLAM YÜZDE 11,3 ZAM

Bakan Çelik, bir diğer husus olarak, iki yılda bir imzalanan bu sözleşmelerde, 2015 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ay için ise yüzde 5’lik bir ücret artışının yapıldığını dile getirerek, işçilerin toplamda yüzde 11,3’lük ücret zammı aldığını ifade etti. Öte yandan 2016 yılının ilk 6 ayı için orta vadeli programda öngörülen yüzde 3’lük artışların sağlanacağını bildiren Çelik, ”Ama bu dönemlerde gerçekleşecek olan enflasyon farklarının da ilave edileceğini özellikle vurgulamak istiyorum. Ayrıca 2015 ve 2016 yıllarında yılda bir defa olmak üzere tüm işçilere ‘denge ödeneği’ adı altında 500 liralık bir ödeme yapılacak” dedi.

BAKAN ÇELİK’E TEŞEKKÜR

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, konfederasyona üye 43 bin kişiyi ilgilendiren sözleşmenin önemli olduğunu ifade ederek, ”Sayın Bakanımızın gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu beraber imzalayacağımız son sözleşme galiba. Sayın Bakan için bundan sonra hatırlayacağı en son toplu iş sözleşmesi bu çerçeve protokolü olacaktır. Bu da bizim için tarihi öneme sahip” değerlendirmesinde bulundu. Konuşmaların ardından imzalanan ‘Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’, Hak-İş’e bağlı Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Çelik-İş, Öz Büro-İş ve Liman-İş Sendikası işçilerini kapsıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X