`Taslak kabul edilmezse çekilirim`

PKK lideri Abdullah Öcalan ile HDP`nin İmralı heyeti arasında yapılan görüşmenin önemli ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

`Taslak kabul edilmezse çekilirim`
Görüşmede Öcalan’ın heyete sunduğu, ‘Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı’, İmralı’nın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da gönderildi.
 
İddiaya göre Öcalan, hükümete ve KCK’ya uyarıda bulunarak, taslağın kabul edilmemesi halinde kendisinin süreçten çekileceğini söylediği ileri sürüldü. Öcalan’ın, hükümete yönelik eleştirilerini sıralarken, ‘Dört madde önerdim ardından MGK kararları çıkarıldı. Çözümden yanalarsa biz buradayız’ dediği belirtildi. Öcalan, çözüm sürecini yasal zemine oturtan kanunun ete kemiğe bürünmesi durumunda kamu düzeninin sağlanmasına ilişkin adımların atılabileceğini söyledi.
 
KANDİL’E SUNULDU
 
HDP, diğer taraftan kendi arasında toplanarak, süreçte yaşanan yeni duruma ilişkin değerlendirme yaptı. HDP heyeti, vekilleri de bilgilendirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’dan yeniden randevu talebinde bulundu. Hükümet ile HDP arasında önümüzdeki günlerde yapılacak olan görüşmede hükümet, taslağa ilişkin net tavrını heyete iletecek. HDP heyetinin Öcalan ile yaptığı görüşme, tutanak haline getirilerek HDP yetkililerince Kandil’e götürüldü. Kandil’de KCK yetkilileri, Öcalan’ın hazırladığı taslak ve heyetin yolladığı görüşme tutanaklarını okuyarak tavrını belirleyecek. Heyet, hükümet yetkilileri ile görüşmesinden aldığı yanıtla birlikte Kandil’e giderek KCK yetkilileri ile görüşecek.
 
TASLAK AÇIKLANACAK
 
Kandil’de yapılacak görüşmelerin ardından heyet, yeniden Türkiye’ye dönerek taslağın geri kalan bölümlerini açıklayacak. Taslağın açıklanmasının ardından ise heyet, yeniden İmralı’ya giderek Öcalan ile görüşecek. Tarafların taslağa olumlu yaklaşması durumunda Öcalan, heyet aracılığı ile müzakere sürecinin başladığını duyuracak. Öcalan’ın bu görüşmede silahlı mücadelenin geçmişine vurgu yapıp, artık demokratik siyasetin önünün açılması gerektiğini, bu kapsamda adımların atılacağı yönünde mesaj vermesi bekleniyor.
 
FİDAN’LA GÖRÜŞECEKLER
 
 
Öcalan’ın çözüme ilişkin taslak metnini hükümete aktaran HDP heyeti, Kandil’e gitmeden önce cuma günü son görüşmesini MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yapacak. Fidan ile heyet arasında çözüm sürecinin bundan sonraki aşamaları, Öcalan’ın çözüme ilişkin projesi kapsamlı olarak tartışılacak. Bu görüşmede Fidan’ın HDP heyeti aracılığıyla Kandil’e ileteceği mesaj sürecin gidişatı açısından büyük önem taşıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X