Taşocağına yargı freni

İznik’te Kireç tepe mevkiinde beş aydır faaliyet gösteren taşocağına bölge idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Taşocağına yargı freni

HAYRİ ŞEN

İznik’te geçen yıl Derbent mahallesi sakinlerinin protesto yürüyüşü ile gündeme taşınan taş ocağı ile ilgili olarak bölge idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Kireçtepe mevkiinde geçen yıl mayıs ayından bu yana faaliyet gösteren taş ocağı için Bursa 3. İdare Mahkemesi kararında, ‘…Dava konusu maden isletme ruhsatına konu olan ve işletilmekte olan madenin, su havzasında bulunduğu ve patlatma faaliyetlerinin yer altı su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyeceği, patlatma işlemleri sırasında ortaya çıkan titreşimin ve toz emisyonlarının çevreye, su kaynaklarına, floraya ve faunaya, civarda bulunan SIT ve koruma alanlarına etkilerinin ne ölçüde olacağına ilişkin davalı idare tarafından yeterli bir inceleme ve araştırma yapılmadan dava konusu isletme ruhsatının düzenlendiği anlaşıldığından, uyuşmazlığa konu maden isletme ruhsatında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ denildi. 

OYBİRLİĞİ İLE

Mahkeme kararının oybirliği ile alındığına dikkat çekilirken, taş ocağının durdurulması amacıyla açılan dava ile ilgili olarak Mançolar LTD.Şti ‘in ortağı ve vekili Zekeriya Mançolar, idarenin denetim yetkisinin yok sayılarak, iptal kararları verilmesinin hukuka uygun olmadığını ifade etti.

Avukat Mançolar, ‘Bölge idare mahkemesinin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararınin bize bildirilmesi durumunda, yasal bir çerçeve içinde itirazımızı yapacağız. Yürütmeyi durdurma kararı bizim çalışma ruhsatımızı iptal eden bir karar değil. Bu kararın verilmesinde bilirkişi olarak görev yapan kişilerin taraflı bir karar verdiğini düşünüyoruz. Üç kişinin bir buçuk saatlik gözlemlerine dayanarak verilen bu kararın bizim için bir değer taşımıyor. Bizim tesisimiz şu an Marmara bölgesindeki en çevreci kuruluşudur’ dedi.

Yaptıklarının her şey  yasal olduğunu belirten Mançılar, bu güne kadar 13 adet patlatma yaptıklarını ve yer altında bir su azalması yaşanmadığını ve çevresel zararın olmadığını iddia etti

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X