Tatil zamanı

Uzun bayram tatiline saatler kalırken, sahil bölgelerine ve ‘memlekete’ kaçışlar bugün hızlanacak. Havaalanları, terminaller, garlar ve yollarda büyük yoğunluk oluşması beklenirken, bazı tatil yöreleri şimdiden doldu.

Tatil zamanı

30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban bayramını birleştiren 10 günlük tatil bugün mesai saati bitiminde başlıyor. Havaalanları ve otobüs terminallerinde yoğunluk artarken, sadece toplu ulaşım araçları ile 15 milyon kişinin seyahat etmesi bekleniyor.

Uzun tatilin başlamasına saatler kala tatil bölgelerindeki otellerin neredeyse tamamında yüzde 100’e varan doluluklara ulaşıldı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, yoğunluğun sadece bayram dönemi için değil, bayram sonrasında da yaşanacağını söyledi. Tatil planı yapanları yerlerini ayarlamadan yola çıkmamaları konusunda uyaran Ayık, turizmciler ve otelcilerin yaşanan yoğunluktan dolayı mutlu olduğunu vurguladı. Ayık, “Yaz bitmeden ve okullar açılmadan önceki son uzun tatil fırsatı. Yurtiçindeki hareket dışında, yurtdışından gelen turist sayısında bir toparlanma var. Durum, geçen sene ile karşılaştırılamayacak kadar iyi” ifadelerini kulandı.

KÜLTÜR TURUNA DA İLGİ BÜYÜK

Kurban bayramı nedeniyle yazın deniz tatili yapanlara ikinci bir tatil şansı doğduğuna dikkat çeken Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş da, “İlk tatilini denizde yapanlar ikinci tatil olarak kültür turlarını tercih edebiliyor. Bu da Karadeniz ve Kapadokya gibi tatil bölgelerine ilgiyi arttırdı. Normal şartlar altında Karadeniz’deki otel doluluk oranları eylül ayının ilk haftalarında yüzde 50 civarında olurdu. Ancak bayram nedeniyle şimdiden yüzde 90 doluluklara ulaşmış durumda” dedi.

BODRUM YERLİ TURİSTLE GÜLDÜ

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, “Eylülün ikinci haftasına kadar Bodrum’da ciddi bir yoğunluk olacak. Yerli turistin ilk tercihleri arasında zaten Bodrum var. Kurban bayramı süresince de bölgedeki otellerin doluk oranı yüzde 90’ı aşmış durumda. Yabancı turist akışında bir problem olduğu açık. Ancak yerli turist sayesinde Bodrum turizmi çok fazla kayıp yaşamadı” dedi. Bodrum geçen bayramda da büyük yoğunluk yaşamış, ilçe sakinleri evden çıkamaz hale gelmişti. Bodrum’da bayram dönemi yaklaşık 15 dakikalık yolu 4 saatte gelebilen vatandaşların ilk işleri denize girip serinlemek oluyor. İlçeye gelen birçok tatilci Kumbahçe, Paşatarlası, Gümbet, Bitez koylarında denize giriyor. Denizin ve güneşin tadını doyasıya çıkaran tatilciler Bayram için en güzel tatil yöresini olduğunu söylüyor.

15 MİLYON KİŞİ TOPLU ULAŞIMDA

Kurban Bayramı tatilinin Bakanlar Kurulu kararı ile 10 güne çıkarılması üzerine sezonun son tatilini değerlendirmek isteyen yaklaşık 15 milyon kişi, uçak, otobüs ve trenle yolculuk yapacak.

Tatil yörelerine ve memleketlerine gitmek isteyenler tarafından yoğun talep gören şehirler arası otobüslerle tatil süresince günlük bir milyon yolcu taşınacak. Yolculuklar bu akşamdan itibaren yoğunluk kazanacak. Bu hareketlilik bayram sonrasında okulların ve üniversitelerin açılmasına bağlı olarak eylül sonuna kadar sürecek. Türkiye genelinde 353 otobüs firması 8 bin 500 otobüsle hizmet veriyor. Normal günlerde 22 bin olan otobüs sefer sayısı, tatil dönemlerinde artırılarak 27 bine kadar çıkarılıyor. Tatil süresince yolcu talebini karşılamak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının şehirler arası otobüs firmalarına, B2 ve D2 belgelerine kayıtlı otobüsleri kullanma izni vermesiyle 8 bin ek sefer konulacak. Bayram süresince otobüslerle 10 milyon yolcu taşınması bekleniyor.

EK SEFERLER KONULDU

Vatandaşlara daha rahat seyahat imkanı sunmak amacıyla TCDD Taşımacılık AŞ’ye bağlı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına ilave seferler konuldu. Buna göre 26 ve 31 Ağustos ile 4 Eylül’de Ankara’dan 08.45, Pendik’ten 18.45’te hareket edecek 6 ilave YHT seferiyle hizmet verilecek. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce Kurban Bayramı’nda havayollarında da gerekli önlemler alındı. DHMİ Genel Müdürlüğü ekipleri, bayram boyunca yoğun uçak ve yolcu trafiği beklenen havalimanlarında 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet için çalışacak.

42 BİN UÇUŞ GERÇEKLEŞECEK

Havayolu şirketlerince 25 Ağustos-4 Eylül’de 7 büyük havalimanında 42 bin 109 uçuş gerçekleştirilecek. En yoğun uçak ve yolcu trafiği gerçekleşmesinin beklendiği Atatürk Havalimanı’ndan tatil boyunca 16 bin 568 uçak kalkış-iniş yapacak. Burada yeni bir rekor bekliniyor. Söz konusu havalimamında büyük yoğunluk önceki gün itibariyle başladı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iniş kalkış sayısının 7 bin 718, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda ise 3 bin 708 olması bekleniyor. Tatil yörelerinden Antalya Havalimanı’na aynı dönemde 8 bin 54 uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 3 bin 9, Milas Bodrum Havalimanı’na bin 540, Dalaman Havalimanı’na ise bin 512 uçak kalkış-iniş yapacak. Tatil süresince havayoluyla yaklaşık 4 milyon yolcunun taşınması öngörülüyor. Bu arada karayolu taşımacılığı yapan otobüs firmaları da ek seferlerle ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X