Tatilciler kayak merkezlerini doldurdu

Kar yağışı ve yılbaşı tatili kış turizmini hareketlendirdi. Kar kalınlığının artığı kayak merkezlerinin bir çoğunda doluluk 4 güne çıkan yılbaşı tatilinin de etkisiyle yüzde 100’e ulaştı.

Tatilciler kayak merkezlerini doldurdu

En yoğun ilgiyi eğitim dönemi yarı yıl tatilinde gören kayak merkezleri 2015’e de hareketli başladı. 1 Ocak resmi tatilinin ardından gelen cuma gününün ‘idari tatil’ sayılması ve hafta sonuyla birleşince yılbaşı tatilinin 4 güne çıkması, kayak merkezlerine ilgiyi artırdı. Kar kalınlığının 160 santimetreye ulaştığı Uludağ başta olmak üzere, Kartepe, Kartalkaya, Palandöken ve Davraz 4 günlük tatilde en fazla ilgi gören merkezler oldu. Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, 2015’i kışlık turistik merkezlerde karşılamak isteyenlerin büyük bölümünün 1 gecelik rezervasyon yaptırdığını, yılbaşı tatilinin 4 güne çıktığının son anda açıklanması üzerine rezervasyonlarını da uzattığını kaydetti.

Değerlendiremediler

İlginin kar kalınlığının yüksek olduğu kayak merkezlerinde daha çok yoğunlaştığını vurgulayan Polatoğlu, 4 günlük tatil son anda açıklandığı için turizmcilerin yeterince hazırlanıp iyi bunu yeterince değerlendiremediğini ifade etti. Polatoğlu, ”Önceden belli olsaydı daha iyi değerlendirilebilirdi. Buna rağmen kayak merkezlerinin çoğunda doluluk oranları yüzde 100’e ulaştı’ dedi.

Yurtdışına gidiyorlar

Cem Polatoğlu, Türkiye’de kayak merkezleri denince Uludağ, Kartalkaya, Kartepe, Davraz ve Palandöken’in akla geldiğini belirtti. Bu beş merkezin dışında 46 tesisin daha bulunduğuna dikkati çeken Polatoğlu, söz konusu kayak merkezlerinin dünyanın en iyi kar kalitesine sahip olmasına rağmen yerli turistin önemli bir bölümünün yurt dışındaki tesisleri tercih ettiğini dile getirdi.

Birçoğu bilinmiyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne bağlı acenteler aracılığıyla geçen yıl 30 binden fazla kişinin yurt dışına gittiğinin altını çizen Polatoğlu,  bireysel gidenlerin sayısının da fazla olduğuna işaret etti. Yerli turistin yurt dışına çıkmasındaki en büyük etkenin Türkiye’deki tesislerin yeterince bilmemesi olduğunu kaydeden Polatoğlu, bilinen yerlerin ise talep artışı yaşanan dönemde fiyat artırdığı için tercih edilmediğini söyledi.

Yığılma oluyor

Polatoğlu, kayak merkezlerinde yoğunluğun eğitim yarı yılı döneminde arttığını, 15 günlük süre için gelen yoğun talebin fiyatları yükselttiğine vurgu yaptı. Polatoğlu, ‘Türkiye’de 20 milyon ortaöğretim öğrencisi aynı anda yarı yıl tatiline giriyor. Kış tatil planları okulların tatil olduğu döneme göre yapılıyor. Oluşan yığılma fiyatları artırıyor. Bunu engellemek için her bölgede okullar farklı tarihlerde tatil edilmeli. Bu daha fazla kişinin daha hesaplı tatil yapma imkanını sağlar’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X