TBMM yeni başkanını seçti

TBMM, 1 Kasım seçimlerinin ardından yeni başkanını seçmek için toplandı. Birinci ve ikinci turda hiçbir aday, başkan seçilebilmek için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. 276 oyun yeterli olacağı 3. turda AK Parti adayı İsmail Kahraman 316 oyla Meclis Başkanı se

TBMM yeni başkanını seçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün yeni başkanını seçti. AK PARTİ adayı İsmail Kahraman, 3. turda 316 oyla Meclis Başkanı seçildi.

İLK KILIÇDAROĞLU GELDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59’da Genel Kurul Salonu’na geldi. Kılıçdaroğlu’nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.

Genel Kurul Salonu’na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise oturuma katılmadı.

KATLİAM TARTIŞMASI

Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal’ın oturumu başlatmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede bulunan HDP’li Ali Atalan ve Gülser Yıldırım’ın Meclis’e gelemediğini ve yemin edemediğini belirterek, Meclis’in bu konuya eğilmesini istedi. 

Yaşananların darbe uygulaması olduğunu söyleyen Baluken’in önerisi iç tüzüğü uygulayacağını söyleyen Deniz baykal tarafından reddedildi. Baykal, konuyla ilgili tartışmaların başkanlık divanı oluşturulduktan sonra yapılması gerektiğini söyledi.

Baluken’in yaşananları “katliam” olarak nitelendirmesine AK Partili milletvekillerinden tepki geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken’in bir parlamenter olarak, güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını dile getirdi.

İLK TURDA AK PARTİ’DE 1, CHP’DE 7 FİRE

Baykal bir önceki oturumda yemin etmeyen vekilleri, yemin etmek üzere kürsüye çağırdı.

Meclis Başkan adaylığı tezkereleri ve Ahmet Davutoğlu’nun 64. hükümeti kurmakla görevlendirilmesine yönelik tezkere okundu.

Ardından sonra ilk tur oylamaya geçildi. İlk tur oylamada, İsmail Kahraman (AK Parti) 316, Gülsün Bilgehan (CHP) 127, Yusuf Halaçoğlu (MHP) 41, Dergir Mir Mehmet Fırat (HDP) ise 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı.

Oylamada Meclis’te 317 sandalyesi olan AK Parti 1 fire verirken; 134 vekille temsil edilen CHP 7, 59 vekille temsil edilen HDP 18 fire verdi. 

MHP’YE FAZLADAN 1 OY!

40 sandalyesi olan MHP adayı ise 41 oy aldı. Halaçoğlu’nun fazladan aldığı bir oyun AK Parti milletvekili tarafından “yanlışlıka” kullanıldığı öne sürüldü.

ÜÇÜNCÜ TURDA BELLİ OLACAK

İlk turda aday seçilebilmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğa (367 oy) ulaşılamaması üzerine ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda Kahraman 318, Bilgehan 126, Halaçoğlu 39, Fırat 40 oy aldı. 

Bu oylamada da 367 oya ulaşılamaması üzerine 3. tura geçildi. 276 veya üzeri oyun gerektiği 3. turda AK Parti adayı İsmail Kahraman, Meclis Başkanı seçildi.

İlk iki turda 367 oy aranacak. Meclis aritmetiğine bakıldığında hiçbir partinin tek başına sandalye sayısı bu sayıya yetmiyor. Bu nedenle ilk iki turda başkan seçilmesi beklenmiyor.

276 oyun gerektiği 3. turda ise 317 vekile sahip AK Parti adayı İsmail Kahraman’ın Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Seçimde CHP’nin adayı Gülsün Bilgehan olurken, MHP Yusuf Halaçoğlu, HDP ise Dergir Mir Mehmet Fırat ile yarışıyor.

Kahraman’dan teşekkür konuşması

TBMM Başkanı Kahraman, yaptığı teşekkür konuşmasında, TBMM Başkanlığı gibi yüce bir görevi tevdi edilerek kendisine gösterilen güvene şükranlarını sundu.

Kahraman, bu dönemde yapacakları çalışmaların milletin esenliğine, huzuruna, mutluluğuna, devletin her yönden daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti. Kahraman, şunları kaydetti:

“Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri Anayasa’ya, mevzuata ve İçtüzüğe uygun olarak tam bir tarafsızlık içinde yürütülecektir. İnanıyorum ki milletvekillerimiz ve partilerimiz, Meclisimizin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir. Milletimizin bizden beklentisi de budur.

Kuruluşundan bugüne kadar Meclisimizde görev yapmış olanlardan vefat edenleri rahmet ve minnetle anıyor, yaşayanlara hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Meclisimizin 26. Dönemi’nin yemin töreniyle, başkanlık seçimi çalışmalarını yöneten Geçici Başkanlık Divanı Başkanı Sayın Deniz Baykal ve üyelere teşekkür ediyorum. Milletimize ve devletimize hayırlı neticeler sağlayacak çalışmalar yapmayı bizlere nasip etmesini Allah’tan diliyorum.”

Kahraman, “Bütün partilerin söylediği bir problem var, ‘çözelim’ dediği, Anayasa meselesi… Ele alınması lazım, çoğu kere ele alındı yine de alınacaktır muhakkak” dedi.

 

13 yıl aradan sonra Meclis’e “Başkan” olarak döndü 

Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 

1996-1997 yıllarında 54. “Refah-Yol Hükümeti”nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu. 

Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde, AK Parti’de önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize’de kültür merkezine adı verilen Kahraman, 13 yıl aradan sonra Parlamentoya döndü ama kendi ifadesiyle “aktif siyasetten hiç kopmadı.” 75 yaşındaki Kahraman, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’dan sonra Meclis’in ikinci en yaşlı üyesi sıfatını taşıyor. 

İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X