TDK’dan büyük gaf

Türk Dil Kurumu’nun web sitesindeki sözlüğünde ‘müsait’ kelimesi; ‘Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)’ olarak tanımlanınca büyük tepki çekti.

TDK’dan büyük gaf

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) web sitesindeki sözlükte ‘müsait’ kelimesinin anlamlarından birinin ‘Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)’ olarak tanımlanması, kadınların tepkisine neden oldu. TDK’nın bakış açısını cinsiyetçi bulan feministler, sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçti.

İstanbul Feminist Kolektif, facebook hesabından bu durumu duyurarak, ‘Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz’ dedi. 

‘ERKEKLER DE FLÖRTE HAZIR OLABİLİR’ 

Ayrıca hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında TDK’nın cinsiyetçi yaklaşımının altı çizilerek, ‘Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler” denildi. 

TDK’nın çevrimiçi sözlüğünde müsait, öncelikle ‘uygun, elverişli’ olarak tanımlanıyor. İkinci tanımda ise ‘flört etmeye hazır kadın’ ifadesine yer veriliyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X