Tehlikeli restleşme

Avrupa ile Yunanistan yine anlaşamadı. Eurogroup Siriza hükümetine 5 gün süre verirken, Atina’dan ‘Ültimatomlarla şantaj yapılamaz. Memorandumu uzatmayacağız. Elimizde halkın talimatı var’ açıklaması geldi.

Tehlikeli restleşme

Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın önceki akşam Brüksel’de gerçekleştirilen ve geç saatlere kadar süren ‘Yunanistan’ zirvesinden yine sonuç çıkmadı. Eurogroup, yeni bir anlaşmanın müzakere edilmesi için Atina’dan mevcut kalkınma programının uzatılması talep ederek, Aleksis Çipras’ın başbakalanlığındaki hükümete 5 gün süre verdi. Toplantının ardından Atina’dan sert açıklamalar geldi. Bu, ”Yunanistan’ın borç müzakereleri çıkmaza mı giriyor” sorusunu berabarinde getirdi.

SİLAH TEHDİDİ BİLE OLSA

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakelaridis, hükümete ültimatomlarla şantaj yapılamayacağını söyledi. Yunanistan’ın memorandumun uzatılması ile ilgili ültimatomu reddettiğini ve teknokrat değil siyasi çözüm arzu ettiğini vurgulayan Sakelaridis, ”Silah tehdidi bile olsa memorandumun uzatılmasını istemeyeceğiz. Baskı şu an sadece Yunanistan üzerinde değildir, diğer tarafta da baskı olduğundan eminiz, blöf yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İNSANİ KRİZ’ VURGUSU ÖNEMLİ

Sakelaridis, hükümetin müzakerelerde karşılıklı fayda sağlayacak bir çözümden yana olduğunu ve bu konuda tüm tarafların anlaşması gerektiğini belirterek, son Eurogroup toplantısında bir uzlaşma ortamının olmadığını, ancak çözüm yolu için istişarenin süreceğini kaydetti. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomi ve Mali İşlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici’nin Maliye Bakanı Yanis Varufakis’e sunduğu metinde, ”ülkede insani krizden ‘ söz etmesinin önemli olduğunu kaydeden Sakelaridis, krizin önlenmesi için hükümete imkan verilmesi gerektiğini anlattı.

VARUFAKİS İDDİALARI

Bazı Avrupalı ve özellikle Alman yetkililerin Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in görevinden uzaklaştırılması talepleriyle ilgili soruları da yanıtlayan Sakelaridis, bu konudaki haberleri gördüğünü, ancak doğru olduğuna inanmak istemediğini ifade etti.

TEK BİR AĞIZDAN ‘HAYIR’ DİYORUZ

Yunanistan Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi lideri Panos Kammenos ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, ”Hiçbir şekilde memorandumun uzatılmasını istemeyeceğiz, sona kadar gitmek için elimizde halkın talimatı var. Tüm Yunanlılar tek bir ağızdan ‘hayır’ diyoruz, bizler şantaja gelemeyiz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X