DERYA DEMİR
Eğitim uzmanları ise sorunun tek çözümünün boş kalan liselerin anadolu lisesine dönüştürülmesi olduğunu ifade ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Yerleştirmeye Esas Nakil Klavuzu’na göre öğrencilerin ‘mezun oldukları okulda geçirdikleri zamana’ bakılmayacak. Bu kıstasın güncellenmesiyle, ‘Bursa genelinde açıkta kalan 3 bin 600 öğrenci anadolu liselerine yerleşebilecek mi’ sorusu akıllarda yer ederken, il genelinde önceden boş kalan 22 kontenjanın yanında 295 kişilik yeni anadolu lisesi kontenjanı açıldı. Bunun yanında imam hatip liselerinde 2 bin 44, meslek liselerinde ise 4 bin 636 kişilik boş kontenjan bulunuyor.
“320 ÖĞRENCİNİN MAĞDURİYETİ ÇÖZÜLMEZ”
Bursa’da aynı okulda bulunan 320 öğrencinin bulunuşluk süresinin yanlış girilmesi nedeniyle mağduriyetinin giderilmesi için gözler nakil yerleştirmeye çevrilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yeni yerleştirmelerde de herhangi bir adım gelmedi.
320 öğrencinin büyük bir çoğunluğunun yerleşmesinin beklendiği Nilüfer Çamlıca Anadolu Lisesi’nde sadece 25 kişilik kontenjan artırımında bulunan Milli Eğitim, il genelindeki anadolu liselerinde 295 kişilik yeni kontenjan açtı.
Açılan 295 kişilik bu kontejanın açıkta kalan öğrencilerin sorununu çözmediğini dile getiren Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, kaldırılan bulunuşluk süresinin de önceki dönemde yerleştirme yapan öğrencilere büyük haksızlık olduğunu ifade etti.
“BİR OKULA BİR KİŞİ YERLEŞTİ”
Bursa genelinde önceki kalan kontenjanlar ile anadolu liselerinde toplamda 317 kişilik boşluk kaldığının altını çizen Rona, “Bursa’da açıkta kalan binlerce öğrencinin sorununu 317 kalan boş kontenjan çözmez.
Yetersiz anadolu lisesi ve yanlış sistemin sonucunda açıkta kalan 320 öğrencinin dahi sorununu çözmeyen bu gelişmeler, açıkta kalan çoğu öğrenciye de olumlu yönde etkide bulunmayacak. Bursa’da kontenjanın yüzde 50’si bile dolmayan 16 imam hatip lisesi, boş kontenjanı olan 4 bin 636 meslek lisesi bulunuyor.
Bu liselerin anadolu liselerine acilen dönüştürülüp sorunun çözülmesi gerekiyor. Kaldı ki Osmangazi Şaypa Ayşe Şaylı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne sadece 1 öğrenci, Osmangazi Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 20, Harmancık 75. Yıl Çok Programlı Lisesi’ne 6 öğrenci yerleşti.
Bunun gibi yerleşim sayısı çok az lise bulunmasına rağmen bu liseler anadolu lisesine dönüştürülmüyor” diye konuştu.
Yerleşen çoğu öğrencinin de nakil yerleştirmelere başvuracağını hatırlatan Rona, “Boş kalan anadolu lisesi kontenjanı için sadece açıkta kalan öğrenciler değil, istemediği halde yerleşen öğrencilerde başvuruda bulunacak” dedi.