Tekstilci ithal ipliğe ek vergiyi yetersiz buldu

(İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, ”Yıllık 1,3 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirilen pamuk ipliği ve suni sentetik devamsız liflerden ipliklerin ithalatına yüzde 5 ile 8 arasında değişen oranlarda İlave Gümrük Vergisi getirildi.

Tekstilci ithal ipliğe ek vergiyi yetersiz buldu

Ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz” dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, dün yaptığı açıklamada, iplik sektöründe ithalat kaynaklı haksız rekabet baskısı ile karşı karşıya kalındığını 10 yılı aşkın süredir Türkiye Tekstil Sektör Kurulu ve İTHİB olarak bakanlık ve kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti. Öksüz, ”16 Ocak 2019 itibarıyla tekstil ve ham maddeleri sektörümüzün en önemli gündem maddelerinden bir tanesi için önemli bir adım atıldı. Sektörümüzün ana hammaddelerinden biri konumunda bulunan ve yıllık 1,3 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirilen pamuk ipliği ve suni sentetik devamsız liflerden ipliklerin ithalatına yüzde 5 ile 8 arasında değişen oranlarda İlave Gümrük Vergisi getirildi.”

YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ

2008 yılında tekstil ve hazırgiyim sektörlerindeki birçok ürün grubunun yüzde 30’lara varan oranda İlave Gümrük Vergisi ile koruma altına alındığını ancak ipliğin söz konusu ürün grupları arasında yer almadığını dile getiren Öksüz, ”Sektörümüzde, milyonlarca dolarlık yatırımlarla kurulan birçok iplik fabrikası bu süreçte kapanmak zorunda kalmıştır. İthalat kaynaklı haksız rekabet baskısı ile karşı karşıya kaldığımız pamuk ipliği ve suni sentetik devamsız liflerden ipliklere yüzde 5 ile 8 arasında değişen oranlarda getirilen İlave Gümrük Vergisi için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan olmak üzere ilgili tüm taraflara teşekkür ederiz.

Ancak sektörümüzden aldığımız geri dönüşlerde, ucuz işgücü ve enerji maliyetlerine sahip küresel rakiplerimizde pamuk ipliği ve suni sentetik devamsız liflerden iplik ihracatına devlet sübvansiyonları da sağlanıyor olması sebebiyle getirilen İlave Gümrük Vergisi oranlarının yeterli olmadığı endişesi oluşmuştur. Konunun yeniden değerlendirmelerini talep ediyoruz.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X