Temel hedef sigortalılık oranının artması

Tarım Sigortaları Havuz İşletme AŞ (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 2018’de temel hedeflerinin sigortalılık oranını biraz daha artırmak olduğunu söyledi.

Temel hedef sigortalılık oranının artması

Satoğlu, TARSİM’in bitkisel üretim, sera, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığında, su ürünleri ile arıcılık gibi bütün faaliyetleri değişik risklere karşı koruyan, poliçelendiren bir sistem olduğunu ifade etti. Türkiye’de bitkisel üretim tarafında sigortalanabilir alanların yüzde 20’sinin sigortalı olduğunu vurgulayan Satoğlu, ‘’Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan toplam arazilerin yüzde 20’si TARSİM tarafından sigortalanmış durumda. Hayvan hayatı tarafında ise toplam hayvan varlığının yaklaşık yüzde 6 ila 7’si sigortalı. Henüz 11 yıllık bir sistem, dolayısıyla çok hızlı büyüyor. Yıllar itibarıyla bu oranlar artarak devam edecek. Önümüzdeki yıllarda oran daha da yükselmiş olur. 2018’de temel hedefimiz bu sigortalılık oranını biraz daha artırmak” dedi. Satoğlu, kuraklık teminatına da geçen yıl başladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ‘’Kuraklık teminatı vermeye buğdayda başladık. Bu yıl buğdayın yanına arpa, yulaf, çavdar, tritikale dediğimiz tahıl ürünleri de ilave oldu. Onlar için de ilçe bazlı kuraklık verim sigortası teminatı vermeye başladık.”

POLİÇE ALIŞKANLIK OLMALI

İklimsel değişiklikten tüm dünyanın yoğun şekilde etkilendiğine işaret eden Satoğlu, Türkiye’de de tarımın bu durumdan çok etkilendiğini belirtti. Kuraklığın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de temel problemlerden olabileceğini dile getiren Satoğlu, ‘’Bu anlamda TARSİM üreticilerimizi belli korumalar ve teminatlarla o risklere karşı korumuş oluyor. Bu yıl da temel hedefimiz, bu risklere karşı üreticilerimizin poliçelerini yaptırmalarıdır” diye konuştu. Satoğlu, üreticilerin poliçe yaptırmayı alışkanlık haline getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÜZÜM ÜRETİCİLERİ ÖNDE

Satoğlu, poliçe sayısının geçen yıl 1 milyon 600 bine ulaştığını ifade ederek, TARSİM’den en çok yararlanan üreticiler hakkında da bilgi verdi. Yusuf Cemil Satoğlu, ‘’Bir üzüm üreticileri, iki kayısı üreticileri, üç fındık üreticileri en çok hasar alan üreticilerimiz. Çünkü bu ürünlerimizin ekonomik değeri yüksek, stratejik ürünler. Ekonomik ürünleri yüksek olduğu için üreticilerimiz daha çok bu ürünlerde sigortalama yoluna gidiyorlar” dedi. Bu dönemin poliçe dönemi olduğunu hatırlatan Satoğlu, ürünlerin poliçe yaptırma dönemlerinin değiştiğini, fındık için de 10 Mart’ın son poliçe kabul tarihi olduğunu kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X