Termik santrala ikinci itiraz

DOSAB’a kurulması planlanan termik santralın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ikinci ÇED Raporu’na DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu tarafından itiraz edildi.

Termik santrala ikinci itiraz

AYKUT GÜNGÖR

Kentin göbeğine kurulmak istenen kömürlü termik santral için başlatılan mücadele sonucu alınan ilk ÇED olumlu raporu mahkeme kararı ile iptal edilmişti.

DOSAB yönetimi tarafından 3 ay sonra hazırlanan ikinci ÇED raporu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

Bunun üzerine DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu yeniden harekete geçerek kararı ikinci kez yargıya taşıdı. 100’den fazla sivil toplum örgütü ve meslek odası yeniden yürütmeyi durdurma davası açtı.

Dün Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek başvurularını yapan sivil toplum örgütü temsilcileri, Bursa’nın zehir solumasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

KARA SEVDADAN VAZGEÇMEDİLER

2 yıldır kentin ortasına yapılmak istenilen termik santral ile ilgili mücadele verdiklerini belirten DOĞADER Başkanı Murat Demir, 2 kez yürütmeyi durdurma, 1 kez projenin iptal davasını kazanmalarına rağmen, FETÖ soruşturmasından tutuklu bulunan DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı’nın bu kara sevdadan vazgeçmediğini anlattı.

Hem yargı hem de halkın nezdinde termik santral ile ilgili davaları kazandıklarını belirten Demir, “2. ÇED raporunun onaylanma tarihi 18 Temmuz.

Bu raporu onaylayanlar, bu raporu düzenletenler ve düzenleyenlerden FETÖ soruşturması ile tutuklanan görevden alınan var mıdır? Termik santralı dayatanlar sadece kentin havasını kirletmeyip birlik ve beraberliğe, Bursa’nın bütünlüğüne karşı bir hareketin içine girmiş midir girmemiş midir? Bursa halkına bu sorularında cevabının verilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Bilimsellikten uzak ÇED raporları ile Bursalılar ile dalga geçerek hala termik santral inşası ile ilgili çabaların sürdüğünü anlatan Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi Eralp Atabek ise, “İlk hazırlanan ÇED raporunda bacaların yüzde 80 oranında temiz hava çıkacağını, 2. ÇED raporunda ise yüzde 92 temiz hava çıkacağı iddia ediliyor. Bilimsellikten uzak raporlar. DOSAB yeni bir ÇED hazırlar ise bu kez yüzde 106 deyip termik santralın bacasının Bursa’nın havasını temizleyeceğini iddia edecek. Halkın iradesi ve sağlığı ile alay ediliyor. Termik santralın amaca sadece bir kısım işadamının daha fazla kar elde etmesidir. Bir avuç iş adamı kar edecek diye bütün kenti zehirleyecekler. Bakanlığın halen Danıştay’a iptal için başvurulmuş 2009-7 sayılı genelgesine dayanarak yeni ÇED raporu hazırlayarak santralı inşaa etmeye çalışıyorlar. Öncelikle yürütmeyi durdurma ardından projenin iptali için gereken tüm hukuk mücadelesini vereceğiz” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X