Terör örgütüne 1,2 milyarlık darbe

Kaçakçılıkla mücadeleyi artıran güvenlik güçleri, sigara kaçakçılığından yıllık 1,2 milyar lira kazanç elde eden bölücü terör örgütüne büyük darbe vurdu.

Terör örgütüne 1,2 milyarlık darbe

İki paket sigarayı yaklaşık bir dolara satın alan kaçakçılar, yasa dışı yollarla yurda soktukları sigaraların paketini ortalama 4 liraya satıyor. Böylece kaçakçılar sadece bir katırdan 9 bin lira kar elde ediyor. Bölücü terör örgütü katır başına ortalama 100 dolar alıyor. Geçiş haracı olarak 50 milyon liralık finans elde eden terör örgütünün sigara kaçakçılığından geliri yıllık 1,2 milyar liraya ulaşıyor.

Hudut birliklerinin kaçakçılara yönelik çalışmaları aralıksız sürüyor. Türkiye-Irak sınır hattındaki Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı bazı köyler, kaçakçılıkla ilgili bölgenin “nabzını tutan kritik bölgeler” olma özelliğini taşıyor. Söz konusu bölgede kaçakçılık faaliyetleri artış gösterirken bununla ilgili önlem alan askerlere de zaman zaman tepki gösteriliyor. Bölgedeki kaçakçılık faaliyetleri bölücü terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından birisi olması nedeniyle örgüt tarafından da destekleniyor.

Dağlık ve engebeli bölgeden geçen sınır hattı da bölgede kontrolü zorlaştıran bir diğer unsur olarak dikkati çekiyor.

Sözde gümrük noktaları

Kaçakçılar tarafından kullanılan güzergahlar aynı zamanda teröristlerce de kullanılıyor. Bu güzergahları sınırın güneyindeki kamplara giriş çıkış için kullanan teröristler, sınır dışında oluşturdukları sözde gümrük noktalarında, kaçakçılardan para alıyor. Malın cinsine göre teröristlerin alınan para miktarı da değişirken, terör örgütü üyeleri kaçakçıları tehdit mektubu gönderme, adam çağırma, bölgedeki birlikler hakkında bilgi elde etme, malzeme temini gibi konularda da kullanıyor.

Günlük 4,5 milyon lira kazanç

Bölgedeki kaçakçılık türlerinin başında sigara kaçakçılığı geliyor. Kaçakçılar bunun için genellikle katırları kullanıyor. Kaçakçılar, bir katırla yaklaşık 3 bin paket sigara taşıyabiliyor.

İki paket sigarayı yaklaşık bir dolara satın alan kaçakçılar, yasa dışı yollarla yurda soktukları sigaraların paketini ortalama 4 liraya satıyor. Böylece kaçakçılar sadece bir katırdan 9 bin lira kar elde ediyor. Günlük ortalama 500 katır geçtiği hesaplandığında ise günlük kazanç 4,5 milyon lira, aylık kazanç 140 milyon lirayı buluyor.

Bölücü terör örgütü ise katır başına ortalama 100 dolar alıyor. Böylelikle terör örgütüne aylık 4 milyon lira para aktarılıyor. Geçiş haracı olarak 50 milyon liralık finans elde eden terör örgütünün sigara kaçakçılığından geliri yıllık 1,2 milyar liraya ulaşıyor. Ayrıca bölgede katır sahipleri ayda asgari ortalama 15 bin lira kazanıyor. Bölgede her hanenin yaklaşık 4-5 katıra sahip olduğu da biliniyor.

Askeri konvoylar taşlanıyor

Güvenlik güçlerinin aldığı yeni önlemler, bölgedeki kaçakçılığı büyük ölçüde engellerken terör örgütü yandaşları bölgede zaman zaman Şırnak-Hakkari karayolunu trafiğe kapatıyor, askeri konvoy geçişlerine engel oluyor, konvoyları taşlıyor. Askeri birliklerin su isale hatlarını kırdıkları, elektrik direklerini yıktıkları, sınır hattındaki birliklere giden ikmal yollarına hendekler kazarak kapattıkları, askeri birliklerin ihalelerini alan şahısları tehdit ettikleri, bir yandan da sınır hattına toplu yürüyüşler yaptıkları da belirtiliyor.

Korucular, terör örgütüne katılmak isteyenlerin kaçakçılarla sınır dışına çıktıkları ve örgütün kamplarına gittiklerini, yurtiçine gelecek teröristlerin de kaçakçılarla birlikte hareket ettiğini kaydediyor. Teröristlere ait silah ve mühimmatların da kaçakçılarca taşındığı ifade ediliyor.

Terör örgütünden mektup

Terör örgütü, köy muhtarlarına ve köylerin ileri gelenlerine gönderdikleri mektuplarla bölge halkını kaçakçılık yapmaları konusunda teşvik de ediyor. Terör örgütü tarafından gönderilen bir mektupta, “Sizler ve köy halkı birlikte basın açıklaması yapın veya ayrı gidin, karakol komutanı veya valiye söyleyin, ‘Askerin buraya gelmesiyle yaşamımıza müdahale ediyorsunuz. Bu sebeple biz bunu kabul etmiyoruz. Çatışma veya hareketlilik yok, neden bu askeri burada tutuyorsunuz? Madem barış kelimesini kullanıyorsunuz, bu askeri, barışı bozmak için mi bekletiyorsunuz? Bu her iki yöntem hangisi sizin için uygunsa o şekil davranabilirsiniz. Mühim olan sonuç almaktır. Bu konuda kimse sessiz kalmamalı, olanı da düşmanın destekçisi kabul ederiz” ifadeleri dikkati çekiyor.

“Fatura askere çıkarılmaya çalışılıyor”

Bölgede hudut birlikleri, jandarma, jandarma komando ve özel hareket birliklerince etkin ve yoğun mücadele başlatıldı. Bunun sonucu olarak, bölgedeki kaçakçılık olaylarının yüzde 90 seviyelerinde azaldığı belirtiliyor. Bunun üzerine özellikle Uludere’de son bir ay güvenlik güçlerine yönelik saldırılar sonucu bazı askeri personel yaralandı. Tüm bu yaşananlara rağmen güvenlik güçleri, hudut güvenliği ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini yürütüyor.

Askeri uzmanlar, terör örgütüne yakın bazı basın organlarının güvenlik güçleri çalışmalarına ilişkin gerçek dışı haberler yaptıklarını, gerçekte askerlerin karların erimesiyle sınırda kaçakçı/terörist geçiş güzergahlarını kapatacak şekilde tedbir aldığını kaydetti.

Bölgedeki kaçakçılık faaliyetlerinin bölücü terör örgütünün ve kaçakçılıkla uğraşan şahısların maddi ve manevi kazanımlar elde ettiği, devlet otoritesinin zayıflatılmaya çalışıldığı, bu maksatla her türlü propaganda faaliyetlerinin artırıldığı belirtiliyor. Meydana gelecek olaylarda ise faturanın askeri birliklere çıkarılmaya çalışıldığı kaydediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X