Terör saldırılarının 35 günlük bilançosu

Teröristlerin son 35 gündeki saldırılarında asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 32 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Terör saldırılarının 35 günlük bilançosu

Türkiye’de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde “Çözüm Süreci”ni baltalayıcı eylemler yapan bölücü terör örgütü PKK, son günlerde vatandaşların güvenli seyahat hakkını engelleme ve bölge halkının refahtan daha fazla pay alabilmesi için yürütülen yatırımları sabote etmeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

KCK’nın geçen ay “barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını” açıklamasının ardından başlattığı saldırıları sürdüren PKK, “Çözüm Süreci”nde devletin gerçekleştirdiği reformlar, yatırımlar ve teşviklerle eğitim, ekonomi, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda büyük değişim ve gelişim yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanının huzurunu baltalayıcı eylemler yapıyor.

Sürecin sağlıklı ve güvenli işleyebilmesi adına silahlarını bırakıp sınır dışına çıkmak yerine saldırılarını artıran teröristler, asker ve polisleri hedef almanın yanı sıra bölge insanının emniyetli şekilde seyahatini engellemeye çalışıyor, bazı yatırımları sabote ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 35 gündeki (7 Temmuz-10 Ağustos)  terör saldırılarında, aralarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürü Beyazıt Çeken’in de bulunduğu 32 güvenlik görevlisi (asker, polis ya da korucu)şehit edildi.

TSK’nin hava operasyonları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak’ın kuzeyindeki bölücü terör örgütüne ait hedeflere yönelik hava harekatında örgüte büyük zarar verildi.

Bokriskan bölgesindeki terör örgütünün barınma alanına düzenlenen hava harekatında örgütün sözde “Şehit Dilan” tabur komutanı “Şerevan Fatuvan” kod adlı teröristle örgütün 4 büyük grup lideri etkisiz hale getirildi, 30 terörist yaralandı.

Öte yandan, Zargeli Kampı’na yönelik hava harekatında örgütün kadın grubu “Şervan” sorumlusu “Gülten” kod adlı teröristin de aralarında bulunduğu 20’nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi.

Hava harekatının Enze’de barınma alanındaki bölümünde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta 25-30 kadın terörist öldürüldü.

TSK’nın teröristlere ait hedeflere yönelik hava harekatında dün itibarıyla 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150’si ağır olmak üzere 400’ün üzerinde terörist yaralandı.

Çoğunluğu PKK ve gençlik yapılanması YDG-H’ye olmak üzere DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz’dan bu yana yaklaşık bin 600 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 340’ı tutuklandı.

Terör ve çıkar amaçlı suç örgütü üyesi hükümlü ve tutuklular

Türkiye’deki cezaevlerinde, 3 Ağustos itibarıyla terör ve çıkar amaçlı suç örgütlerine mensup 6 bin 147 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumları da kapsayan verilere göre, PKK’lı 3 bin 788 hükümlü ve 809 tutuklu, KCK’lı 195 hükümlü ve 58 tutuklu, DHKP-C’li 213 hükümlü ve 58 tutuklu, MLKP’li 37 hükümlü ve 7 tutuklu, TKP/ML-TİKKO’lu 102 hükümlü ve bir tutuklu, diğer sol örgütlere üye 143 hükümlü ve 55 tutuklu, ceza ve infaz kurumlarında tutuluyor.

Hizbullah üyesi 295 hükümlü ve 6 tutuklu, El Kaide’den 53 hükümlü ve 19 tutuklu, Hizb-ut Tahrir’den 8 hükümlü, DAEŞ’ten 5 hükümlü ve 62 tutuklu, diğer sağ örgütlere üye 97 hükümlü ve 136 tutuklu da cezaevlerinde bulunuyor.

Son 24 saatte yaşananlar

İstanbul Sultanbeyli’deki Fatih Polis Merkezine bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 3’ü polis, 7’si vatandaş olmak üzere 10 kişi yaralandı.

Eylemleri gerçekleştiren teröristlerden biri bombalı araç saldırısında öldü, 2’si ise çatışmada öldürüldü. Terör örgütü üyelerinden 2 uzun namlulu otomatik silah, 2 tabanca, bu silahlara ait 8 şarjörle çok sayıda mermi ele geçirildi.

 Fatih Polis Merkezine düzenlenen bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada yaralanan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken ise şehit oldu. 

İstanbul Sarıyer’deki ABD Başkonsolosluğuna silahlı saldırı yapıldı. Saldırıyı gerçekleştiren 2 kadın teröristten DHKP/C üyesi Hatice Aşık yaralı ele geçirildi. Aşık’ın, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı “DHKP/C terör örgütü üyeliği” davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildiği ortaya çıktı. 

Başkonsolosluğa düzenlenen silahlı saldırı sonrasında yaralı yakalanan terör örgütü üyesi Aşık’ın kaldırıldığı hastane önünde eylem yapan 8 kişi gözaltına alındı.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 4 polis şehit oldu, bir polis yaralandı. Faillerin yakalanmasına yönelik güvenlik güçlerince geniş çaplı operasyon başlatıldı.  

Terhis olan ve izne giden erbaş ile erleri Beytüşşebap’tan Şırnak merkeze nakleden helikoptere, Beytüşşebap yakınlarında teröristler tarafından açılan ateş sonucu bir er yaralandı. Aynı helikopterle Şırnak Asker Hastanesine sevk edilen er, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki açıklamaya göre, dün Adana Yumurtalık’ta terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddiasıyla yabancı uyruklu 3 kişi yakalandı.

Tunceli’de jandarma karakoluna, Siirt’te ilçe jandarma komutanlığına silahlı saldırı düzenleyen teröristlere anında karşılık verildi. Her iki olayda da can kaybı ve yaralanma olmadı.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde terör örgütüne yönelik iki operasyonda, 2 uzun namlulu silah, bu silahlara ait 4 şarjör, 120 fişek ve 3 el yapımı patlayıcı ile yasa dışı eylemlerde kullanılan çeşitli malzemeler ele geçirildi.

Van’ın Edremit Belediyesine ait kepçeyle Hacıbekir Mahallesi’nde hendek kazan terör örgütü yandaşları, polise uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Çatışmada polise, el yapımı patlayıcı atmaya çalışan saldırganlardan 2’si bombanın ellerinde infilak etmesi sonucu yaralandı. Polisle terör örgütü yandaşları arasında çıkan çatışma sonunda hendek kazılmasında kullanılan kepçeyle ilgili işlem yapan polis, iş makinesi operatörü ile 2 yaralının da aralarında bulunduğu 6 kişiyi gözaltına aldı.

Diyarbakır’da terör örgütü mensuplarınca polislerin bulunduğu zırhı araca düzenlenen bombalı saldırıda can kaybı ve yaralanan olmadı. Ferit Köşk Mahallesi’nde de devriye görevi yapan polis ekibini taşıyan zırhlı araca bir kilogramlık yangın söndürme tüpünün içine yerleştirilmiş bombayla gerçekleştirilen saldırıda can kaybı, yaralanma ve maddi hasar meydana gelmediği bildirildi.

Hakkari-Çukurca karayoluna teröristlerce döşenen 2 patlayıcı, mayın arama tarama faaliyeti sırasında uzaktan kumandayla patlatıldı. Olayda can kaybı, yaralanma olmadı, aynı güzergahta diğerlerinden daha etkili olduğu değerlendirilen bomba düzeneği, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 10 köy ve 3 askeri birliğe ulaşımı sağlayan köprü, teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda kullanılamaz hale geldi. Köprünün onarılması için çalışma başlatıldı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı binalarına uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla eş zamanlı saldırı gerçekleştirdi. 

Can kaybı ve yaralanmanın meydana gelmediği saldırıya güvenlik güçlerinin anında karşılık vermesi üzerine örgüt üyelerinden bazıları olay yerinden araçla uzaklaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X