Terörist kardeşler avı

Katliamdan sonra Paris’te saldırganları yakalamak için tam anlamıyla insan avı başlatıldı.

Terörist kardeşler avı

Saldırıyı gerçekleştiren iki kardeşin kimlikleri açıklandı. Saldırganların katliamdan sonra bir petrol istasyonunu soymaya çalıştıkları bildirildi. Fransa’da polis, mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak aradığı iki kişiyi açıkladı.

Cezayir asıllı Fransız vatandaşı üç saldırgandan ikisi 34 yaşındaki Said Kuaşi ve 32 yaşındaki Şerif Kuaşi isimli kardeşler. Saldırıda silah kullanmayan 18 yaşındaki üçüncü saldırgan Hamid Murad, dün sabah erken saatlerde polise teslim oldu. Ancak Murad’ın olaya karışmadığı ve sadece isim benzerliğinden dolayı  ifade verdiği iddia edildi. Bu arada Kuaşi kardeşlerin Paris’te yaşadığını söyleyen polis, saldırganlardan birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliğini unuttuğunu bildirdi.

YERLERİ TESPİT EDİLDİ

Fransız polisi ve istihbaratı önceki gece Paris’in 140 kilometre  doğusundaki Reims kentinde bir mahalleyi  tamamen abluka altına aldı.

İki kardeşe ve yakınlarına ait evleri sabaha kadar didik didik arayan güvenlik güçleri bununla da yetinmedi ve  daha önce bu iki kişinin Paris’te yaşamış olduğu  yerlerde de arama yaptı ve 7 kişiyi  göz altına aldı. 

İKİNCİ ŞOK

Önceki gün yaşanan katliamın ardından dün sabah Paris’in güneyinde Montrouge yakınlarında 2 polise daha silahlı saldırı düzenlendi. Çelik yelek giyen bir kişinin polislere seyir halinde olan bir araçtan iki el ateş açıldığı bildirildi. Saldırıya uğrayan 2 polis memurundan biri olan kadın polis amiri hayatın kaybetti. Ancak daha sonra saldırganın hırsızlık olayına karıştığı öğrenildi. 

Bu olayın hemen ardından Lyon kenti yakınlarında bir caminin yanındaki Türk restoranı saldırıya uğradı. Restoranın önünde şiddetli bir patlama meydana geldiği bildirildi. Olayda ölen ve yaralanan olmadığı kaydedildi.

KRİZ TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Furançois Hollande, dün Elysee Sarayı’nda tüm muhalefet  parti liderlerini toplayarak ulusal birlik için destek istedi. Bu amaçla pazar günü Paris’te yapılacak dev mitinge aşırı sağcı parti dışında tüm partiler katılacaklarını açıkladı.

‘İSLAM’A SAVAŞ’

Aşırı sağcı ve Fransa’nın oy oranı bakımından birinci partisi olan Ulusal Cephe Lideri Marinne Le Pen, dün bir Twitter mesajı atarak, saldırıdan sonra kökten dinci İslama karşı savaş ilan edilmesi gerektiğini söyledi.  Le Pen ayrıca Fransa’da idam cezasının tekrar uygulanması için referandum yapılmasını istedi.

Fransız yetkililer ise ülkede yaşayan 6 milyon Müslüman’a karşı  kin ve nefret duygularının artmasına engellemeye, İslamofobi’nin de  körüklenmesini engellemeye çalışıyor.

ÖZGÜRLÜK:0 -BARBARLIK:12

Saldırı Fransız basınında da geniş yer buldu. Ülkede gazeteler siyah beyaz çıktı ve hepsinrde saldırıyla ifade özgürlüğünün hedef alındığı vurgulandı. 

En çarpıcı başlağı ise Avrupa’nın en büyük spor gazetesi L’equipe attı. Gazetenin manşeti ‘Özgürlük:0 – Barbarlık:12’oldu. 

Le Figaro gazetesi ‘Özgürlük öldürüldü’ başlığıyla çıkarken, Liberation, ‘Hepimiz Charlie’ manşetini kullandı. La Croix, ‘Fransa kana boyandı’ manşeti ile çıkarken, Le Parisien gazetezi de, ‘Özgürlüğü öldüremediler’ başlığı ile dikkat çekti. 

ARUPA ALARMDA

Parsi’teki saldırının ardından Avrupa alarma geçti. Güvenlik önlemler iyice sıkılaştırıldı. 

Fransa-Belçika sınırında hem hızlı tren denetimi artırıldı, hem de sınırdaki güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Belçika’da AB kurumları etrafında güvenlik önlemleri de artırılırken, aynı zamanda sinagog ve camilere lönelik te güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik karar alındı. Aynı şekilde İspanya ve Danimarka’da ilk Muhammed karikatürünü yayımlayan gazeteye yönelik güvenlik önlemleri artırıldı. 19 Ocak’ta da AB Dışişleri bakanları biraraya gelecek ve bir değerlendirme yapacaklar. 

YABANCI SAVAŞÇI TEHLİKESİ

12 şinin katledildiği saldırı Suriye ve Irak’taki radikal örgütlerde savaşan Avrupalıları bir kez daha  gündeme getirdi. Görüntüleri değerlendiren terör uzmanları, saldırganların  büyük bir ihtimalle, bu ülkelerde eğitim aldıklarını ve çatışmaya katıldığını belirtti.

Silahlı saldırganlardan biri olan Şerif Koaşi’nin 2008’de Irak’taki radikal örgütlere militan sağlamaktan hapis cezası  alması da bu iddiaları güçlendiriyor. Kuaşi,  Irak’taki Ebu Gureyb Cezaevi’nde tutuklu bulunanlara yapılan işkencelerden sarsıldığını belirtmişti. Görgü tanıklarıysa, saldırganların kaçarken etraftakilere, ‘Medyaya Yemen’deki El Kaide’den olduğumuzu söyleyin’ dediler. 

3 BİN AVRUPALI MİLİTAN

Tüm bu veriler Avrupa’nın bir süredir endişelendiği  durumu gerçekleşmiş olabileceğini gösteriyor. Son dönemde Suriye ve Irak gibi savaş bölgelerinde,  IŞİD ve benzeri radikal  örgütlere katılan Avrupalıların geri dönerek saldırılar düzenlemesinden korkuluyor. Sadece IŞİD saflarında Irak  ve Suriye’deki çatışmalara katılan yaklaşık 3 bin Avrupali militan bulunduğu tahmin ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X