Teröristlere 3 bin 500 metrede ağır darbe

Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütünün “kurtarılmış bölge” ilan etmeyi düşündüğü Buzul Dağı, İkiyaka Dağları ve Doski Vadisi’ni, 27 Eylül’de başlattığı ve Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adı verilen operasyonla, adeta “PKK’ya mezar”

Teröristlere 3 bin 500 metrede ağır darbe

AA muhabirinin bölgedeki güvenlik kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, bölücü terör örgütü PKK, Çözüm Süreci boyunca, Hakkari’nin Yüksekova bölgesinde yüksekliği 2 bin 500 – 3 bin 500 metre arasında değişen Buzul Dağı, İkiyaka Dağları ve Doski vadisi bölgesine yerleşti.

Yaklaşık iki yıldır sürdürülen yoğun hazırlıkla, bölgede dağları jeneratör ve hiltilerle delerek doçka uçaksavarlarını yerleştiren örgüt mensupları, birçok bölgede de sığınak ve mevziler yaptı. PKK’nın amacı ise bu bölgeyi “kurtarılmış bölge” yaparak, hakimiyetini en azından bu bölgede ilan etmekti.

Bölücü terör örgütünün elebaşılarından Murat Karayılan, 18 Ekim 2015 tarihindeki telsiz konuşmasında, “Yüksekova bölgesindeki çatışmaların sadece bölgeyi değil, Türkiye’nin tamamını ilgilendirdiği ve “yaşanan çatışmaların özgürlük mücadelesi olduğunu” söylemişti.

Karayılan’ın konuşmalarına, “Devam eden operasyonların sıradan bir faaliyet olmadığı, Zagros sahada güvenlik güçlerinin başarılı olması durumunda operasyonların genişleyeceği, örgüt mensuplarının kayıpları göze alması gerektiği” şeklinde ifadeler yansımıştı.

Bu konuşmalar bölgenin bölücü örgüt için önemini ortaya çıkarırken, bölgenin sarp arazisi, yalçın kayalıkları ve yol vermez dağları nedeniyle geçmişte de devlete isyan edenlerin tercihi olmuştu. 1930’da yine ayını bölgede, “Oramar Ayaklanması” meydana gelmişti.

Ağrı’da başlayan isyana karşı kullanılan kuvvetlerin bir kısmını üzerine çekmek ve bölgede asayişsizlik meydana getirmeyi amaçlayan isyan Oramar Tepesi’nden başlamış, Doski Vadisi boyunca ilerlemiş ve devamında Şemdinli bölgesine yayılmıştı. İsyanı bitirmek üzere hareket eden Mehmetçik, 27 Eylül 1930’da başlattığı temizlik harekatını 10 Ekim1930’da tamamlamıştı.

Bölgenin kontrol altına alınması üst bölgesi ve karakolların emniyeti için büyük önem taşıyor

Dağlıca köyüne yerel halk tarafından verilen ismi Oramar’dır. Bölgedeki Doski Vadisi, Buzul Dağı ve İkiyaka Dağları’nı birbirinden ayıran ve ulaşıma müsait tek istikamet de burasıdır.

Dağlıca Hudut Taburu, Keri Tepe Hudut Karakolu ve Pey Tepe Hudut Karakoluna en hakim bölge de Oramar Tepe’dir. Bu nedenle bu bölgenin kontrol altına alınması üst bölgesi ve karakolların emniyeti için büyük önem taşıyor.

Yıllar geçse de arazinin yapısından dolayı teröristlerin kendilerine “kale” olarak gördükleri ve gönül bağlarının olduğu, adına türküler yaktıkları bu bölge, 27 Eylül 2015 tarihinde başlayan ve genel anlamda 5 Kasım 2015 tarihinde sonuçlanan Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adı verilen operasyonla, adeta “PKK’ya mezar” yapıldı.

Operasyonlarda dağlar ve vadiler didik didik arandı, teröristlerin “çıkılamaz” dedikleri bölgelere adım atıldı, teröristlerin kullandıkları mevziler, sığınaklar ve mağaralar birer birer kullanılamaz hale getirildi.

Özel birlikler katıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en güzide birliklerinden oluşan iki komando tugayı ve özel kuvvetlere ait birliklerin görev aldığı operasyonlarda, kahraman Mehmetçik bir kez daha milletin gururu oldu.

Sıcaklığın gece -15 dereceye düştüğü, donma olaylarının yaşandığı, 3 bin 500 metreye varan sarp vadi ve kayalıklardan oluşan bölgede operasyonlar azim ve kararlılıkla 40 gün sürdürüldü. Helikopterler kullanılarak birliklerin 2-3 günlük sürelerle ikmali ve yeri gelince de yerinde değiştirilmesi yapıldı.

Hava Kuvvetlerinin de müşterek katıldığı harekatta, 119 PKK’lı terörist ölü ele geçirildi. Yürütülen hava ve kara operasyonlarında etkisiz hale getirilen daha çok sayıda teröriste de bölgenin çok sarp olması ve hava şartlarının çok çetin geçmesi nedeniyle ulaşılamadı.

Uçaksavarlar, ağır silahlar…

Teröristlerin yollarda tuzakladıkları çok sayıda el yapımı patlayıcı ve bunların yapımında kullanılan çok miktarda malzeme, değişik türde patlayıcılar ile PKK’lıların helikopterlere ateş ettikleri 5 doçka uçaksavar silahı ve toplamda 39 ağır silah ve bu silahlara ait on binlerce mühimmat ele geçirildi.

Yer yer ağır çatışmaların yaşandığı operasyonlarda, canlarını hiçe sayarak çatışmaya giren 6 kahraman Mehmetçik ise şehitlik mertebesine yükseldi.

Panik telsiz konuşmalarına yansıdı

Mehmetçiğin yaptığı operasyonlar neticesinde PKK’lıların yaşadıkları bozgun ve panik telsiz konuşmalarına da yansıdı. Girilemez dedikleri, iki yıldır hazırlık yaptıkları, her tarafı yalçın kayalıklarla çevrili bölgede karların yağmasından sonra kış dönemini sığınaklarda geçirmeyi planlayan örgüt mensupları neye uğradığını şaşırdı.

Telsiz konuşmalarına, “Dağlıca bölgesindeki kritik noktaların tamamen güvenlik güçlerinin elinde olduğu, bölgedeki dağınık terörist grupların büyük zorluklar yaşadığı, bir kısım teröristlerin mağaralarda saklanmaya çalıştıkları, bir kısmının yapılan hava operasyonları neticesinde mağaralarda sıkıştıkları ve oksijen yetersizliği çektikleri, yardım gelmez ise 40’a yakın teröristin mağarada havasızlıktan öleceği” gibi ifadeler yansıdı.

Teröristlerin konuşmasında ayrıca “bölgeye, Zap ve Avaşin Basyan bölgelerinden takviye kuvvetler gönderildiği, ancak bunların da savaş uçaklarının saldırıları sonucunda zayiat verdiği, kalanların ise bölgeyi takviye edemediği, terörist grupların Dağlıca bölgesinde ağır kayıplarının olduğu, bu kayıpların teröristlerin disiplinsiz ve gevşek davranışları nedeniyle verildiği, liderlerin personeline sahip olamadığı” bilgileri de tespit edildi.

Bölge halkı memnuniyetini askerle paylaşıyor

Dağlıca ile civar köy ve mezralarda yaşayan vatandaşların rahat bir nefes aldığı gözlenirken, operasyonlardan duydukları memnuniyeti de bölgeyi ziyaret eden askerlerle paylaşıyorlar.

Orada yaşayanların ruh halini ancak o bölge şartlarında yaşamış olanlarla, bölgede görev alan kahraman güvenlik kuvvetleri biliyor. Bölge insanının üzerindeki baskı ve şiddet kalktığında sergilediği vatan ve bayrak sevgisini bilen Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede gerçekleştirdikleri operasyonlarda, kılı kırk yararak sivil halka hiçbir zarar vermemeye aşırı özen gösteriyor ve bölge halkının takdirini kazanıyor.

Çocuklardan Mehmetçiğe mutluluk resimleri

Başarıda esas olanın, “sivil halkla, teröristi birbirinden ayırmak” olduğunu iyi bilen güvenlik güçleri, bu nedenle zaman zaman bir gün sürebilecek operasyonlara günlerce devam ediyor.

Bunun en güzel örneğini ise bölgede yaşayan çocuklar gösteriyor. Çocukların Mehmetçiğe yazdığı kısa mektuplar ve çizdiği resimler, masumiyetlerini ve mutluluklarını gözler önüne seriyor.

Mehmetçiğin, sarp kayalıklarda Türk bayrağı ile verdiği zafer pozuyla da bölgede şehit edilen kahraman askerlere “Kanınız yerde kalmamıştır, artık rahat uyuyabilirsiniz” mesajı veriliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X