Terörizm polemiği

Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim, güvenlik alanında işbirliğini olumsuz yönde etkiliyor. Almanya İçişleri Bakanı de Maiziére, Türkiye ile terörizmin tanımı konusunda farklı anlayışlara sahip olduklarını ifade etti.

Terörizm polemiği

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan gerilim, artarak devam ediyor. 

Son olarak Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, ‘Türk güvenlik kurumlarıyla işbirliğinin geçen yıllara kıyasla açık bir şekilde daha kötü’ olduğunu söyledi. 

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Bakan de Maizére, Alman Haber Ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, Almanya’nın Türkiye’nin terörizmin tanımına katılmadığını belirtti. Almanya’nın kendi terörizm tanımı doğrultusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini vurgulayan de Maiziére, ‘Cihatçıların izlediği seyahat rotası konusunda Türkiye ile bilgi alışverişinde bulunmakla veya DEAŞ’ın yanından dönen birinin Türkiye üzerinden uçtuğu bilgisinin bize verilmesiyle ilgileniyoruz’ şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin de geçen yıl terör saldırılarından mağdur olduğunu hatırlatan Alman Bakan, ‘Bu konuda işbirliği yapıyoruz, bu da doğru olandır’ dedi. 

FARKLI TERÖRİZM ANLAYIŞLARI 

Alman Bakan de Maizére Türkiye’nin ‘kendi terörizm tanımını dayatmasını kabul etmediklerini’ belirtti. Thomas de Maiziére, ‘Kürt bir muhalif bizim bakış açımıza göre genelleme yapılarak terörist sayılmaz, ama Türk bakış açısına göre sayılıyor. Bu çerçevede, ‘teröre karşı mücadele’ üst başlığı altında işbirliği yapılmıyor’ dedi.

Türkiye ile Almanya arasında gerginlik yaratan konuların başında Alman vatandaşlarının ‘terör şüphesi’ ile tutuklanması bulunuyor. Türk hükümeti ise Almanya’yı 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantısı olduğunu iddia ettiği kişileri korumakla suçluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X