‘Terörizmin kaynağı eşitsizlik’

G20 Zirvesi kapsamındaki oturumda konuşan Ali Koç, artan zenginliğin eşit paylaşılmadığına ve büyük göç dalgasına dikkat çekerken, ETUC Genel Sekreteri Visentini, ”İnsanlara düzgün iş ve hayat, sosyal adaleti ve iyi bir gelir dağılımı sağlarsak terörizm

‘Terörizmin kaynağı eşitsizlik’

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, dün küresel çalışan kesimi temsil eden L20 tarafından ‘İş dünyası ve Emek ile Dialog’ oturumu düzenlendi. B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, burada yaptığı konuşmada, Paris’teki saldırılarda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulunduktan sonra, pek çok ülkede zenginliğin geçmişe kıyasla arttığını ancak bunun eşit paylaşılmadığını söyledi. ”Verilere baktığımızda bu eşitsizliğin yakın gelecekte de artarak devam edeceğini görüyoruz” diyen Koç, şöyle devam etti: ”2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. 60 milyon insan vatanını terk ederek, daha zengin ülkelere doğru gitmek istiyor ve iş arıyor. Bu insanlar, düşük ücret ve kötü insan hakları şartları altında çalışmaya hazır. Küreselleşmenin insani tarafına bakıldığında, insanın, işin odak noktasında olmadığını görüyoruz.”

SADECE PARİS’TE OLMUYOR

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, de Fransız halkına taziyelerini sunarak, ‘Büyük bir trajedi gerçekleşti. Bir tarafta büyümeden, sosyal adaletten bahsederken, diğer tarafta böyle trajediler oluyor. Sadece Paris’te değil, bütün dünyada bu trajediler yaşanıyor. Ekonomi, demokrasi ve sosyal adaletin bağı tam da bu. Uluslararası toplum olarak eğer bizler bütün dünyadaki insanlara düzgün iş ve hayat, sosyal adaleti ve iyi bir gelir dağılımı sağlarsak terörizm olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA ROLÜNÜ İYİ OYNAMIYOR

Ekonomik problemlerin düzeltilmemesi durumunda, sosyal ve uluslararası sorunların aşılmasının çok zor olacağını vurgulayan Visentini, ”Bu açıdan Avrupa iyi bir rol oynayabilir ama rolünü iyi oynamıyor. Avrupa geçmişte herkes için tünelin ucundaki ışıktı ama ekonomik krizden sonra, yanlış politikaların etkisiyle ekonominin ve dünyanın kara deliği haline dönüştü. Yanlış kemer sıkma politikaları Avrupa sanayisini mahvetti ve sosyal adaletin yok olmasına neden oldu’ ifadelerini kullandı. Visentini, zenginliğin yeniden dağılımının yapılması gerektiğine dikkati çekerek, bu noktada da yatırımlar ile ücretlerin artırılmasının önemine işaret etti.

SORUNLARIN CAN DAMARI

C20 kapsamında birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Okyay, C20’nin aşağıdan gelen bilgilerden beslendiğini ve bu nedenle de G20 için politikaların planlanması sürecine katkı verebileceğini bildirdi. Okyay, C20’nin yönetiminde bulunurken kapsayıcı büyüme, toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik, yönetişim, vergi ve yolsuzlukla mücadele konularına odaklandıklarını belirterek, ‘Bütün bu temel alanlarda hep eşitsizlikleri inceledik. Çünkü sorunların can damarı burası. Eşitsizlik insanların gelişimini de engelliyor. Bunun için kapsayıcı bir büyüme şart’ diye konuştu. Çalışmalarında göç konusuna da değindiklerini vurgulayan Okyay, G20 liderlerinin Türkiye gibi mültecilere destek veren ülkelere yardım etmesi gerektiğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X