Tezgahlar renklendi ama etiketler yüksek

Pazarda çilek kilosu 10-12 liradan, eriğin 100 gramı 10 liradan, ithal muz ise 9 liradan alıcı buldu. Elma 2,5-4 lira arasında tezgaha inerken, domatesin fiyatı 4-5 liraya kadar çıktı. Salatalık 5, yeşil biber 12 liradan satıldı.

Tezgahlar renklendi ama etiketler yüksek

ASLIHAN AYDIN

Pazarda yaz meyveleri tezgahları süslemeye başlarken, etiketler dikkat çekiyor. Sebzeler ise havaların ısınması ile birlikte bol ve uygun fiyatlarda tezgahlarda yerini aldı.

İhsaniye Pazarı’nda dün çileğin kilosu 10-12 liradan, küçük paketlerdeki yeşil eriğin 100 gramı 10 liradan, yazın habercisi karpuz kilosu 6 liradan satıldı. Pazarcı Barış Özdemir, karpuzun henüz Türkiye’de çıkmadığı için Yemen’den geldiğini belirterek, “Dilimlenmiş karpuz, müşteri tarafından şu an daha çok tercih ediliyor. Erik ise ilk çıktığı zaman kilosu 300 lira seviyelerindeydi. Şu an fiyatı geriledi” dedi.  Muzun bu hafta zam şampiyonu olduğuna vurgu yapan Özdemir, “İthal muz 9 liradan, yerli muz ise 7-8 liradan satılıyor. Döviz nedeniyle bu ürünün fiyatı çok fazla artı. Son bir ayda alış fiyatlarımız iki katına çıktı. Yerli muzlar da ihracata gidiyor. İç piyasada az” diye konuştu.

İHRACATA GİDİYOR

İlk çıktığında kilosu 40 lira olan çağlanın fiyatı 14 liraya gerilerken, armut 5 liradan 7 liraya, kivi 5 liradan 8 liraya çıktı. Elma 2,5-4 lira arasında tezgahlarda yerini alırken, hindistan cevizinin tanesi 10 liradan alıcı buldu. Pazarcı Özdemir, armut ve elmanın ihracat nedeniyle iç pazarda azaldığına vurgu yaparak, “Elmaya, Irak, İran ve Hindistan’dan talep var. Böyle olunca fiyatlar yükseliyor. Üreticiler, pazara çıkarmak yerine, aynı fiyatlara ihracata gönderiyor” dedi.

İKİ HAFTA İÇİNDE FİYATLAR DÜŞER

Pazarcı İlker Yetkin, 1-2 haftaya kadar fiyatların düşeceğini ileri sürerek, “Yaz meyveleri yeni yeni çıktığı için bol değil. Bazı ürünler ihracata gittiği için bazıları da ithal edildiği için pahalı. Müşteri de fiyatlar nedeniyle maalesef az” ifadelerini kullandı.

SEBZELERİN FİYATI DAHA UYGUN

Pazarda, meyvelerin aksine sebzeler ucuzladı. Ispanak ve pırasa 2 liraya gerilerken, bakla 7 liradan 4 liraya, fasulye 20 liradan 10 liraya indi. Havuç 2 liradan, soğan 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulurken, geçen hafta 6 lira olan salatalık 4 liraya, yeşil biber ise 16 liradan 12 liraya düştü. Pazarcı Metin Toksan, havaların ısınması ile birlikte mahsulün bollaştığını ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde biraz daha düşmesini bekliyoruz” diye konuştu. Domatesin ara dönem olduğu için fiyatının geçen haftaya göre yükseldiğini kaydeden Toksan, “Seradan, bahçeye geçiş var. Domatesin fiyatı bu nedenle 3 liradan 4-5 liraya yükseldi” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X